Uluslaşma sürecinde siyasi hareket ve partilerin rolü: Azerbaycan örneği(1905-1920)
Politics in the nationalization process movement and the role of the parties: The case of Azerbaijan (1905-1920)
  1. Tez No: 574812
  2. Yazar: SÜMEYYE FATMA ULUDOĞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MARZİYE MEMMEDLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: The Musavat party, NationState, Azerbaijan Nationalism
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ekonomi Politikası Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Çalışmamızda ulus devlet kavramı, Azerbaycan bağımsızlık temellerinin atıldığı Çarlık Rusya'sının son dönemleri, günümüz bağımsız Azerbaycan devlet yapısına esin kaynağı olan Azerbaycan Halk Cumhuriyeti (1918-1920) ve Azerbaycan ulus inşa sürecinde Müsavat Partisinin rolü ve yılmadan yaptığı gayretler incelenmektedir. Araştırmamızın birinci bölümünde ulus devlet kavramının ortaya çıkışı, tarihsel arka planı, Vestfalya düzeni, Fransız ihtilali, Birinci Dünya Savaşı sırasında oluşan egemenlik hareketleri, soğuk savaş sonrası ulus devlet kavramı anlatılmıştır. Ayrıca ulus tanımı, uluslaşma süreci, ulus devletin yapısı, unsurları temel özellikleri, siyasal geçerliliği ve ulusçuluk ve ulus devlet ilişkisi açıklanmıştır. Ulus ile devletin birlikte düşünülmesi milliyetçiliğin çıkışını hızlandırdığı gözlenmiştir. Araştırmamızın ikinci bölümünde 20.yüzyılda başlarında Rusya'nın siyasi durumu,1905-1917 ihtilalleri ve sonrasında Azerbaycan'da meydana gelen siyasi olaylar ve kurulan siyasi partiler, Çarlık Rusya'da yaşanan olaylar nedeniyle Rusya Müslümanlarının bir araya gelmesi için toplanan Rusya Müslümanları Kongrelerine, Azerbaycan'da yaşanan siyasi hareketler kurulan siyasi partilere kısaca yer verilmiştir Azerbaycan'da ulus inşa süreci, bağımsızlık hükümet kurma bağlamında Müsavat partisinin kuruluşu anlatılmıştır. Dolayısıyla Mehmet Emin Resulzade ve arkadaşlarının da çalışmaları incelenmiştir. Azerbaycan Halk Cumhuriyeti (1918-1920)'nin kuruluş sürecindeki Müsavat Partisi'nin rolü açıklanmıştır
Özet (Çeviri)
In our study, the concept of nation-state, there cent periods of tsarism Russia, where Azerbaijani independence foundations were launched, the Azerbaijani People's Republic (1918-1920),which inspired today's independent Azerbaijani state structure, and the Azerbaijan nation-building processThe role of the Müsavat party is being examined. In the first part of our research, the emergence of the concept of the nation state, the historical background, Westphalia an the order, theFrench Revolution, the domination movements formed during the First World War, the concept of the nation state after the Cold War was described. In addition, thedefinition of thenation, theprocess of nationalism, thestructure of thenationstate, the fundamental characteristics of theelements, political validity and national and nation state relationship are explained. It was observed that the nation and the state together accelerated the emergence of nationalism. In the second part of our research, the political situation of Russia in the early 20th century, the Russian-Japanese War 1905 Revolution, the 1917 Revolution, and the political events that occurred in Azerbaijan and the political parties established in Russia, what the Russian Muslims met because of the events in Tsarism, the political parties established in Azerbaijan, political movements in Azerbaijan and Congress of Russian Muslims are briefly explained. Our research, the establishment of the Musavat party was described in the context of the nation-building process, independence government-building rhetorization. Therefore, the works of Mehmet Emin Rasulzade and his colleagues were examined. The difficulties and the establishment of the Musavat Party in Azerbaijan and abroad, the nationalist publications that were carried out during the establishment process of the Azerbaijan People's Republic (1918-1920), the Azerbaijani nationalism of the Musavat party and contribution of the new Musavat party are explained.