Tek Yol Tek Kuşak insiyatifinin Azerbaycan ekonomisi çeşitlendirilmesi üzerinde etkisi
The Impact of Belt and Road Initiative Upon Azerbaijan's enonomic diversification
- Tez No: 574823
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET SEDAT AYBAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Uluslararası İlişkiler, Economics, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Tek Kuşak Tek Yol, Yenilenen İpek Yolu ve Azerbaycan, Azerbaycan ve Çin İlişkileri, One Way One Belt, Renewed Silk Road and Azerbaijan, Azerbaijan and China Relations
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, Avrupa ve Asya arasındaki ulaştırma, lojistik, koridor ve uzantılarını, Yeni İpek Yolu'nun tekrar hareketlendirilmesi için yapılan projelerle bir bütünsellik içinde değerlendirerek, Azerbaycan'ın sahip olduğu fırsatları meydana çıkarabilmektir. Bununla birlikte Azerbaycan ekonomisinin Yeni İpek Yolu aracılığıyla artacak çeşitliliğinin uluslararası iktisat perspektifinden eleştirisi ve muhtemel sonuçlarını bulgulamak amaçlanmaktadır. Çalışmanın hipotezi uluslararası bağımlılık teorisi üzerinden geliştirilmiştir. Buna göre Azerbaycan devleti Yeni İpek Yolu Projesine dahil olurken Batı ile ilişkilerini de devam ettirecek bir denge politikası yürütmelidir. Böylece uluslararası bağımlılık teorisi bağlamında ortaya çıkacak fırsat ve tehditlere karşı önceden politika üretebilecektir. Bu sonuç Azerbaycan'ın ekonomik çeşitlendirmesini pozitif yönde etkileyeceği gibi uluslararası ekonomik ve siyasi alanda da çatışmadan uzak kalmasına sebep olacaktır. Çalışmada alan çalışması uygulanmamış olup ikincil kaynaklardan elde edilen veriler üzerinden ilgili bulgulara ulaşılmıştır. Çalışmada Azerbaycan başta olmak üzere Çin, ABD, Rusya gibi ülkelerin resmi dış ticaret verileri, ekonomik antlaşmaların etki ve sonuçları incelenmiş ve karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak Azerbaycan'ın Doğu ve Batı ilişkilerinde mutlak bir denge siyaseti uygulaması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Bu bağlamda çalışmada Azerbaycan'ın ekonomik çeşitliliğinin uluslararası ekonomik arenadaki ilişkilerine zarar vermemesi yani Doğu ve Batı dengesini sağlayabilmesi için karşılaşacağı tehdit ve zorlukları minimize etmesi, fayda ve yararları maksimize etmesi gereken politikalar önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to investigate the transportation corridors and connections between Europe and Asia, With the projects for the revitalization of the New Silk Road and to present the opportunities that Azerbaijan has. With this together the diversity of the Azerbaijani economy will increase through the New Silk Road. To find out the critics and possible consequences from the perspective of international economics intended. The hypothesis of the research is through the theory of international dependence developed. Accordingly, the Azerbaijani state is included in the New Silk Road Project. while maintaining its relations with the West. Thus, the opportunities and threats that will arise in the context of international dependency theory will be able to produce policy in advance. This result is diversification as well as international economic and political in the field will also stay away from the conflict. Field study in the study data from secondary sources. It has been reached. Azerbaijan, China, USA, Russia, etc. official foreign trade data of countries, effects and results of economic agreements examined and compared. As a result, Azerbaijan's East and West It is concluded that an absolute equilibrium policy should be applied in the relations. This In the context of the study of the economic diversity of Azerbaijan not to harm the relations in the arena, that is to maintain the balance of East and West Minimize the threats and challenges you will face for, maximize your benefits and benefits policies to be proposed.