Obez çocuklarda anne sütü alım süresinin metabolik parametreler ile ilişkisi
The duration of breastfeeding and its association with metabolic parameters in obese children
- Tez No: 574832
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGÜL YİĞİT, DR. SUNA KILINÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Obesity, breast milk, metabolic parameters, child
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç:Obezite ülkemizde ve dünyada sıklığı her geçen gün artan, komplikasyonları göz önüne alındığında önemli bir morbidite nedeni olan sağlık problemlerindendir. Anne sütü ise her geçen gün faydası daha iyi anlaşılan eşsiz bir besin kaynağıdır.Anne sütünün uzun dönem faydaları her geçen gün daha iyi anlaşılmaktadır. Biz çalışmamızda obez çocuklarda anne sütü alım süresi ile metabolik parametreler arasındaki ilişkiyi inceledik. Gereç ve Yöntem:Çalışmamız Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi çocuk sağlığı ve hastalıkları ile çocuk endokrin polikliniklerindeaşırı kalori alımına bağlı obezite tanısı almış olup, izleme alınan 6-18 yaş arası çocukların dahil edildiği tek merkezli prospektif analiz çalışmasıdır.Hastalar anne sütü alım süresine göre 5 gruba (0-2 ay, 3-4 ay, 5-6 ay, 7-12 ay ve>12 ay)ve ek gıdaya başlama zamanına göre 3 gruba (8ay) ayrıldı. Hastaların AST, ALT, açlık kan şekeri, HgA1c, LDL, HDL, trigliserit, total kolesterol değerleri için dosyaları incelendi ve ilk başvuru tetkik sonuçları alındı. Laboratuvar sonuçları referans değerler göz önüne alınarak normal ve yüksek olarak gruplandırıldı. Kronik hastalığı olan (diyabet, cushing, tiroid bozuklukları),sendromik obezitesi olan,obeziteye neden olan ilaç kullananlar (steroid gibi), anne sütü alım süresini sorguladığımız anketimize katılmayı kabul etmeyenler, verilerinde eksiklik bulunanlar çalışmamıza dahil edilmedi. Bulgular: Çocuk sağlığı ve hastalıkları ile çocuk endokrin polikliniklerine 01/01/2019 ile 15/07/2019 tarihleri arasında başvuran ve çalışmamıza katılmayı kabul eden, obezite (VKİ 95 persentil ve üzeri) nedeni ile rutin tetkikleri yapılmış 6-18 yaş arası 420 çocuk ve ergen dahil edildi. Anne sütü alan ve almayan gruplar karşılaştırıldığında yaş ortalamaları ve cinsiyet bakımından farklılık yoktu (sırasıyla p=0,109; p=0,726) . Anne sütünün alım süresi için oluşturulan gruplar arasında VKİ değerleri istatistiki olarak anlamlı farklılık göstermedi(p=0,378). Obezitenin önemli komplikasyonlarından olan prediyabetik durum tüm grup içinde %22,6 (n=95)'sında tespit edilmiştir. Gruplar istatistiki olarak karşılaştırıldığında prediyabet görülme sıklığı açısından anlamlı farklılık yoktu (p=0,179). Ancak en az süt alımı olan 0-2 aylık grupta sayısal olarak prediyabet oranı daha yüksekti (%37,8). Biyokimyasal değerler (ALT, AST, total kolesterol, HDL, LDL, trigliserit) irdelendiğinde anne sütünün alım süresi için oluşturulan gruplar arasında anlamlı farklılık yoktu. Benzer şekilde ek gıdaya başlama zamanı için oluşturulan gruplar arasında da yaş, cinsiyet, VKİ ve bakılan biyokimyasal değerler arasında anlamlı fark saptanmadı. Ancak prediyabetik olma bakımından karşılaştırıldıklarında gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlenmiştir (p=0,002). Sonuç:Çalışmamızın sonucundaanne sütü alma süresininmetabolik sendromun biyokimyasal parametreleri ile ilişkili olmadığını gördük. Ancak obeziteyi ve metabolik sendromu etkileyecek diğer faktörler eksikti. Ayrıca emzirme süresi geriye dönük alınan bilgi olduğundan destekleyici faktörler yoktu. Birçok yönden yararları giderek daha fazla fark edilen anne sütünün etkisini görmek için antenatal dönemden başlayan longutudinal kapsamlı çalışmalara ihtiyaç olduğunu düşünmekteyiz. Anlamlı kelimeler: Obezite, anne sütü, metabolik parametreler, çocuk
Özet (Çeviri)
The Duration of Breastfeeding and İts Association with Metabolic Parameters in Obese Children Aim: Obesity is a health problem which ferquency is increasing in the world and our country, and an important cause of morbidity when considering its complications. Breastfeeding is a unique source of nutrition which benefits understood better each passing day. The long-term benefits of breastfeeeding are better understood with each passing day. In this study, we investigated the relationship between breastfeeding duration and metabolic parameters in obese children. There were no differences in mean age and gender when comparing breastfeeding groups. Materials and Methods: Our study is a single-center prospective analysis study of children aged 6-18 years who were diagnosed as obesity due to excessive calorie intake in pediatric endocrine outpatient clinics of Bağcılar Training and Research Hospital.Patients were divided into 5 groups according to the breastfeeding duration (0-2 months, 3-4 months, 5-6 months, 7-12 months and >12 months) and 3 groups according to the time to start complementary food ( 8 months). Patients' files were examined for AST, ALT, fasting blood glucose, HgA1c, LDL, HDL, triglyceride, total cholesterol and first examination results were taken. Laboratory results were grouped as normal and high considering reference values. Patients with chronic disease (diabetes, cushing, thyroid disorders), syndromic obesity, obesity-causing drug users (such as steroids), those who refused to participate in the questionnaire for which we questioned the duration of breastfeeding, were not included in our study. Results: 420 children and adolescents aged 6-18 years who were admitted to pediatric health and diseases and pediatric endocrine outpatient clinics between 01/01/2019 and 15/07/2019 and accepted to participate in our study and who were examined routinely for obesity (BMI 95 percentile and above) included. There were no differences in mean age and gender when comparing breastfeeding groups (p = 0.109; p = 0.726, respectively). There was no statistically significant difference in BMI values between the groups formed for the breastfeeding (p=0,378). Prediabetic status, one of the major complications of obesity, was detected in 22.6% (n = 95) of the total group. When the groups were compared statistically, there was no significant difference in the incidence of prediabetes (p=0,179). However, the rate of prediabetes was higher in the 0-2 month group with the breastfeeding duration is least (37.8%). When biochemical values (ALT, AST, total cholesterol, HDL, LDL, triglyceride) were examined, there was no significant difference between the groups for the duration of breastfeeding. Similarly, there was no significant difference between age, sex, BMI and biochemical values between the groups that were established for the start time of complementary food. However, when compared in terms of prediabetic differences were statistically significant between the groups (p=0,002). Conclusion:As a result of our study, we found that the duration of breastfeeding was not related to the biochemical parameters of metabolic syndrome.However, other factors that affect obesity and metabolic syndrome were lacking.In addition, there was no supportive factors since the duration of breastfeeding was retrospective information.We think that longutudinal comprehensive studies starting from antenatal period are needed to see the effect of breastfeeding whose benefits are increasingly recognized in many ways.