İnsan kaynakları uygulamalarının girişimcilik yönelimi üzerine etkisi: Örgütsel öğrenme yeteneğinin düzenleyici rolü
The effect of human resources practices on entrepreneurial orientation: The moderating role of organizational learning capability
  1. Tez No: 574839
  2. Yazar: YILDIZ ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURCAN HAKAN ÇIRAKLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan Kaynakları Uygulamaları, Girişimcilik Yönelimi, Örgütsel Öğrenme Yeteneği, Human Resources Practices, Entrepreneurial Orientation, Organizational Learning Capability
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Girişimcilik yönelimi, örgütlerin yaşamlarını sürdürmeleri ve büyümeleri konusunda kritik öneme sahiptir. İnsan kaynakları uygulamaları ve örgütsel öğrenme yeteneği de girişimcilik yöneliminin ortaya çıkmasındaönemli rol oynayan faktörler arasında yer almaktadır. Bu çalışma insan kaynakları uygulamalarının girişimcilik yönelimi üzerine etkisinde örgütsel öğrenme yeteneğinin düzenleyici rolünü incelemeyi amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda çalışmanın, ilgili yazındaki açığı gidererek katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Veriler, Kaya'nın (2006) 10 boyutlu insan kaynakları uygulamaları ölçeği, Jiang vd.'nin (2016) 3 boyutlu girişimcilik yönelimi ölçeği ile Jerez-Gomez vd.'nin (2005) 4 boyutlu örgütsel öğrenme yeteneği ölçeğinden yararlanılarak elde edilmiştir. Analiz aşamasında 220 katılımcıdan toplanan verilere; faktör analizi, güvenilirlik analizi, tanımlayıcı istatistiksel teknikler (ortalama, frekans analizi vs) ve hiyerarşik regresyon analizi uygulanmıştır. Bulgulara göre örgütsel öğrenme yeteneği insan kaynakları uygulamaları ile girişimcilik yöneliminin yenilikçilik boyutu arasındaki ilişkide yarı düzenleyici değişken; risk alma boyutu arasındaki ilişkide bağımsız değişken özelliği göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Entrepreneurship orientation is critical for the survival and growth of organizations. Also, human resources practices and organizational learning capability are among the factors that play serious roles in the emergence of entrepreneurship orientation. The aim of this study is to analyse the moderate role of organizational learning capability in the effect of human resources practices over entrepreneurial orientation. In line with this purpose, this study is expected to fill in this gap and to contribute to the existing literature. In this study; Kaya's (2006) 10 factor human resources practices scale, Jiang et al's (2016) 3 factor entrepreneurial orientation scale andJerez-Gomez et al's (2005) 4 factor organizational learning capability scale have been used for data collection. The data has been gathered from the 220 participants by convenience sampling method and factor analysis, reliability analysis, descriptive statistical techniques (such as mean and frequency analysis) and hierarchical regression analysis has been used in the analysis process. According to the findings, organizational learning capability is a quasi moderator variable in the relationship between human resources practices and innovation dimension of entrepreneurship orientation whileit acts like an independent variable in relation with taking risk dimension.