Dijital teknoloji gelişiminin girişimcilik üzerine etkisi
The impact of digital technology development on entrepreneurship
  1. Tez No: 963312
  2. Yazar: MUSTAFA AVŞAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KENAN GÜLLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Reklamcılık, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital, Teknoloji, Girişimcilik, Digital, Technology, Entrepreneurship
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yeniilikçilik ve Girişimcilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu tez, dijital teknolojilerin girişimcilik üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Dijitalleşme, girişimcilik süreçlerinde köklü değişikliklere yol açarak, yenilikçilikten pazarlama stratejilerine, üretimden insan kaynakları yönetimine kadar pek çok alanda önemli dönüşümler sağlamaktadır. Girişimcilerin, dijital teknolojiler sayesinde daha hızlı ve verimli iş yapma yöntemleri geliştirmeleri mümkün hale gelmiştir. Ayrıca, bu süreç, küresel pazarlara ulaşımın yanı sıra, işletmelerin daha düşük maliyetlerle büyümesini ve rekabet avantajı elde etmelerini sağlamaktadır.Tezde, dijital teknolojilerin özellikle AR-GE, üretim kalitesi, pazarlama ve rekabet gibi alanlarda girişimcilere sunduğu fırsatlar detaylı bir şekilde ele alınmıştır. Yapay zeka, veri analitiği, dijital pazarlama araçları ve IoT gibi teknolojilerin, girişimcilerin iş süreçlerini nasıl optimize ettiğine dair örnekler sunulmuştur. Ayrıca, dijitalleşmenin insan kaynakları yönetimi üzerindeki etkileri de tartışılmış, dijital platformlar ve yapay zekâ uygulamalarının işe alım ve çalışan verimliliğini artırma konusundaki rolü irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to examine the effects of digital technologies on entrepreneurship. Digitalization has led to radical changes in entrepreneurial processes, providing significant transformations in many areas from innovation to marketing strategies, from production to human resources management. Entrepreneurs have become able to develop faster and more efficient business methods thanks to digital technologies. In addition, this process allows businesses to grow at lower costs and gain competitive advantage, as well as access to global markets. The thesis examines in detail the opportunities that digital technologies offer to entrepreneurs, especially in areas such as R&D, production quality, marketing and competition. Examples are presented on how technologies such as artificial intelligence, data analytics, digital marketing tools and IoT optimize entrepreneurs' business processes. In addition, the effects of digitalization on human resources management are discussed, and the role of digital platforms and artificial intelligence applications in increasing recruitment and employee productivity is examined.