Yetenek yönetimi ve farklılıkların yönetimi ile iç girişimcilik ve yenilik arasındaki ilişki üzerine bir araştırma
A research on the relationship between diversity management and talent management with internal entrepreneurship and innovation
  1. Tez No: 717254
  2. Yazar: MOHAMED ALI BEN MATUG
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ DEMİREL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Farklılıkların Yönetimi, Yetenek Yönetimi, İç Girişimcilik, Yenilik, Diversity Management, Talent Management, Intrapreneurship, Innovation
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Çok kültürlü kurumsal ortamlarda farklılık kavramı, pek çok işletme ve insan kaynakları disiplinlerini etkileyen yaygın bir olgu haline gelmiştir. İnsan kaynaklarındaki temel uygulamalardan biri olan yetenek yönetimi de farklılıkların yönetimi için benimsenen uygulamalardan potansiyel olarak etkilenen disiplinlerden biridir. Diğer taraftan içerisinde bulundukları rekabetçi ortam, küresel bazda işletme ve insan kaynakları uygulamalarından etkilendiği bilinen yenilik ve çalışanların girişimciliği (iç girişimcilik) düzeylerini güçlendirmek yoluyla, işletmeleri özgünlük ve avantaj elde etme çabasına itmiştir. Bu tez çalışmasının asli amacı, farklılıkların yönetimi ve yetenek yönetimi kavramlarının işletmenin iç girişimcilik ve yenilikçilik kabiliyetlerini geliştirmesi ile ilişkilerinin ana kavramlar ve bunların alt boyutlarının istatistiki analizi üzerinden incelenmesi şeklindedir. Araştırma kapsamında, farklılıkların yönetimi, yetenek yönetimi, iç girişimcilik ve yenilik başlıklı dört kavrama yönelik güvenilir ölçekler tesis edilmesi ve anket aracı üzerinden veri toplanması yoluyla ampirik bir inceleme gerçekleştirilmiştir. Türkiye ve Libya'da bulunan hedef grup üyelerinden toplam 430 yanıtlanmış anket formu toplanmıştır. Ölçeklerin faktör analizi ile güvenilirlik analizi ölçek göstergeleri arasında güçlü ilişkiler bulunduğu ve örneklemin yeterliliğinin doğrulamış olduğu tespit edilmiştir. Normallik analizine göre verilerin normal dağıldığı, değişkenler arasında gerçekleştirilen korelasyon analizi dört değişken arasında pozitif ve orta düzeyli korelasyonlar bulunduğunu ortaya çıkarmıştır. Yetenek yönetimi ile yenilik arasındaki ilişki ise güçlü ve pozitif bir ilişki olarak öne çıkmıştır. Tek yönlü ANOVA analizi, p < 0,05 düzeyinde cinsiyetin yetenek yönetimi ile iç girişimcilik sonuçları üzerinde etkisi bulunduğunu ve yaşın da yetenek yönetimi hariç bütün değişkenler üzerinde etkisi olduğunu göstermiştir. Katılımcıların eğitim seviyelerinin sadece farklılıkların yönetimini etkilediği, iş yerindeki pozisyonun ise bütün değişkenleri ekilediği gözlemlenmiştir. Kıdem durumunun yenilik harici bütün değişkenleri etkilediği, işletme içindeki toplam çalışan sayısının ise bütün değişkenler üzerinde etkisi bulunduğu görülmüştür. Regresyon analizi karşılaştırıldığı kavramların belirli göstergeler üzerinde bütün değişkenlerin pozitif ve orta düzeyli etkileri bulunduğunu göstermiş, en güçlü etki ise yetenek yönetimi göstergeleri ile yenilik arasında olduğu saptanmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular, işletme içerisinde farklılıkların yönetimi ve yetenek yönetiminin yenilik ve iç girişimcilik üzerinde itici güç işlevi gördüğü ve tersinin de geçerli olduğunu doğrular niteliktedir.
Özet (Çeviri)
Abstract: In a multicultural organizational environment, diversity has become a common phenomenon that impacts many business and human resource disciplines. As one of the core practices in human resources, talent management is one of those disciplines, which are potentially affected by the practices adopted for diversity management. Moreover, the competitive environment of businesses globally drove organizations to seek uniqueness and advantage through empowering innovation and employee entrepreneurship (intrapreneurship), which are concepts that were found to be affected by organizational and human resource practices. The main aim of this thesis is to study the relationship between each of the concepts of diversity management and talent management on enhancing the organization's ability for internal entrepreneurship and innovation based on a statistical analysis of the main concepts and their sub-dimensions. Empirical research was performed through the current research, where reliable scales were constructed for the four concepts: diversity management, talent management, intrapreneurship, and innovation, forming the questionnaire tool used for data collection. A total of 430 valid questionnaires were collected from subjects in Turkey and Libya. The factor analysis of the scales, in addition to the reliability analysis, confirmed the strong interrelations between the scale indicators and the adequacy of the sample collected. Data did not have normal distributions according to the normality analysis. The correlational analysis between the variables showed a positive and moderate correlations between the four variables, while the relationship between talent management and innovation was found as a positive strong relationship. The one-way ANOVA analysis showed an impact of gender on the results of talent management and intrapreneurship and an impact of age on all variables, except talent management, at the p < 0.05 level. The education levels of the participants were found to only impacting diversity management, while job positions were found to impact all variables. The seniority of the participants affected the results of all variables except innovation, while the number of employees of the organization was found to impact all variables. The regression analysis showed a positive and moderate impact of all variables on the specific indicators of other counterpart concepts, while the strongest impact was found between the indicators of talent management and innovation. The findings of the research confirm the significance of diversity management and talent management on driving innovation and intrapreneurship in the organization, and vice versa.