Dönüşümcü ve etkileşimci liderlik tarzlarının iş tatminine etkisinde örgüt kültürünün düzenleyici rolü ve bir araştırma
The regulatory role of organizational culture in the effect of transformational and transactional leadership styles on job satisfaction and a research
  1. Tez No: 748415
  2. Yazar: TAYFUR ADIGÜZEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BEYZA TOKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, İş Tatmini, Örgüt Kültürü, Leadership, Job Satisfaction, Organizational Culture Date: 22.06.2022
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
İş dünyasında çalışma stratejileri, verimlilik ve kurum kültürleri, geçmişten günümüze süregelmekte ve gelecekte de çalışma hayatına yön vermektedir. Kurumlardaki liderler, sahip oldukları bilgi ve deneyimle çalışanları yönetmekte, yönetirken çalışanları iyi veya kötü etkilemektedir. Bu durumun sonucunda da kurumlar hedeflerine hızlı ulaşır veya küçülür. Bu süreçte özellikle birçok sektörde faaliyet gösteren eski ve köklü kuruluşlar iş dünyasında gerek rakipleri gerekse çalışanları üzerinde belki de daha önceden belirlenmiş kurum davranışlarını sergilemektedirler. Dolayısıyla liderler çalışanları etkilerken kurum kültürü bu etkiyi olumlu veya olumsuz olarak dengelemektedirler. Bu durum köklü örgütlerin varlıklarını devam ettirip daha da büyümeleri için önem taşımaktadır. ''Dönüşümcü ve Etkileşimci Liderlik Tarzlarının İş Tatminine Etkisinde Örgüt Kültürünün Düzenleyici Rolü ve Bir Araştırma'' konulu aşağıdaki çalışmanın literatür kısmında öncelikle klasik ve modern liderlik tarzları, ortaya atılan teori, kuram ve yaklaşımlar geçmişten günümüze açıklanmaya çalışılmaktadır. Devamında iş tatmini, iş tatmini ile alakalı ortaya atılan teori ve kuramlar ve iş tatminine etki eden faktörler anlatılmaktadır. Sonrasında ise örgüt, kültür ve örgüt kültürü, öğeleri ve etkileyen faktörler yine literatür kapsamında açıklanmaya çalışılmıştır. Bu üç parametrenin birbirleriyle bağlantılarına da değinilmiştir. Çalışmanın analiz bölümünde ise konu başlığına istinaden liderlik, iş tatmini ve örgüt kültürü ölçeklerinden oluşan üç ölçek ve demografik sorularında yer aldığı toplamda 106 sorudan oluşan ve İstanbul ilindeki 269 çalışanın geri bildirimi kapsamında araştırma anketinin sonuçları ele alınmaktadır.
Özet (Çeviri)
Working strategies, productivity and corporate cultures in the business world continue from the past to the present and shape the working life in the future. Leaders in organizations manage employees with their knowledge and experience, and while managing, they affect employees for good or bad. As a result of this situation, institutions reach their targets quickly or become smaller. In this process, old and well-established organizations operating in many sectors in the business world, perhaps exhibit predetermined corporate behaviors on both their competitors and their employees. Therefore, while leaders affect employees, corporate culture balances this effect positively or negatively. This situation is important for the well-established organizations to continue their existence and grow further. In the literature section of the following study on“The Regulatory Role of Organizational Culture in the Effect of Transformational and Transactional Leadership Styles on Job Satisfaction and a Research”, first of all, classical and modern leadership styles, theories, theories and approaches are tried to be explained from the past to the present. In the following, job satisfaction, theories and theories related to job satisfaction, and factors affecting job satisfaction are explained. Afterwards, the organization, culture and organizational culture, its elements and influencing factors were tried to be explained within the scope of the literature. The connections of these three parameters with each other are also mentioned. In the analysis part of the study, the results of the research survey, which consists of three scales consisting of leadership, job satisfaction and organizational culture scales, and demographic questions, consisting of a total of 106 questions and the feedback of 269 employees in the province of Istanbul, are discussed.