Yöneticilerin liderlik tarzlarının çalışanların duygusal zekaları ve örgüt kültürüne ilişkin algıları üzerindeki etkisi
Influence on perceptions regarding the managers' leadership style of employees' emotional intelligence and organizational culture
- Tez No: 449949
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. ERDAL ŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Liderlik, Duygusal Zeka, Örgüt Kültürü, Kamu Kurumları, Leadership, Emotional Intelligence, Organizational Culture, Public Institutions
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışma, yönetcilerin liderlik tarzlarnın, çalışanların Duygusal Zekaları ve örgüt kültürüne ilişkin algıları üzerindeki etkisini inceleyen bir alan araştırmasıdır. Örgütlerde liderlik tarzları, duygusal zeka ve örgüt kültürü arasındaki ilişkinin, örgütün hedeflerini gerçekleştirebilecek şekilde planlanması ve yönetilmesi gerekmektedir. Örgütlerin amaçlarının gerçekleştirmesinde en önemli değerlerinden birisi olan entelektüel gücün bilincinin arttırılması, yeteneklerinin teşvik edilmesi, duygusal zekalarının harekete geçirilmesi gerektiği konusu önem kazanmaktadır. Çalışanlardan yüksek verim alabilmek için bireylerin yeteneklerini kullanmalarını teşvik etme konusunda, örgüt yönetimine büyük görevler düşmekte ve lider vasıflı yöneticilerin göreve getirilmesi gerekmektedir. Bu nedenle çalışmada, liderlik tarzları, duygusal zeka ve örgüt kültürü arasındaki ilişki incelenmeye çalışılmıştır. Araştırmanın amacını gerçekleştirmek ve hipotezleri test etmek için hazırlanan anketler, İstanbul ilinde yer alan özel bir eğitim kurumunda görev yapan yönetici öğretmen ve öğretmenleri olmak üzere toplamda 103 kişiye uygulanmıştır. Toplanan veriler, SPSS 21 programında istatistiksel analizler uygulanarak irdelenmiştir. Yapılan analizler sonucunda: Öğrenim Durumu ile Çalışanların Duygusal Zekası Arasında; Hizmet Süresi ile Karizmatik Liderlik Arasında; Güçlendirici liderlik yaklaşımı ile çalışanlarının kişisel yeterlilik, öz yönetim, sosyal bilinç ve ilişki yönetimi arasında; Dönüşümcü liderlik yaklaşımı ile kurum kimliği, normlar, ritüeller, görülen değerler ve kurumsal imaj arasında; Karizmatik liderlik yaklaşımı ile kurum kimliği, normlar, ritüeller, görülen değerler ve kurumsal imaj arasında ve güçlendirici liderlik yaklaşımı ile kurum kimliği, normlar, ritüeller, görülen değerler ve kurumsal imaj değişkenleri arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, managers' leadership in significant ways, the employees' emotional intelligence and a field study examining the impact on perceptions of organizational culture. leadership style in organizations, the relationship between emotional intelligence and organizational culture, should be planned so that it can fulfill the objectives of the organization and management. Increasing the awareness of one of the most important value of the intellectual power in achieving the objectives of the organization, the promotion of talent, it is important that the issue should be mobilization of emotional intelligence. in encouraging individuals to use their ability to achieve a high efficiency of the employees falling big task management and organizational leaders must be brought to the task of skilled managers. Therefore, the study of leadership styles, the relationship between emotional intelligence and organizational culture was studied. Achieve the purpose of research, survey, prepared to test hypotheses, Istanbul teacher administrators and teachers working in private educational institutions in the province was administered to a total of 103 people participated. Collected data were analyzed by statistical analysis in SPSS 21 program. The analyzes of the results: Between Emotional Intelligence of Employees and Education; Between Charismatic Leadership and Service Period; Strengthening leadership approach with personal qualifications of their employees, in self-management, social awareness and relationship management; corporate identity and transformational leadership approach, norms, rituals, between common values and corporate image; corporate identity and charismatic leadership approach, norms, rituals, common values and corporate image across and corporate identity by strengthening leadership approaches, norms, rituals, statistically significant relationship between value and corporate image variables observed were found.