Arap alevi kadınlar üzerinde dinin etkisi ve ataerkilliğin yeniden inşası
The role of the religion over arab alevi women and reconstruction of the patriarchy
- Tez No: 574907
- Danışmanlar: PROF. DR. NAZİLE KALAYCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Din, Arap Alevi Kadın, ataerkillik, sosyal-toplumsal roller, Religion, Arab Alevi Woman, patriarchy, social roles
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Bu çalışmada birbirini takip eden üç tartışma yürütülmüştür. İlk bölümde, toplumsal cinsiyet rollerinin toplumdaki yansımaları ve aktarımı tarihsel bakımdan ele alınmış, ataerkil topluma geçiş, toplumsal cinsiyet rollerinin şekillenmesiyle oluşan yapılar ve kurumlar ve bunun dinle bağlantısı tartışılmıştır. İkinci bölümde, tarihler boyu anlam arayışında olan toplumlar, çoktanrılı dinlerde de tektanrılı dinlerde de“tanrısal belirleyicilik”rolünü erkeğe atfetme kültürü,bu belirleyicilikle erkeğin toplumdaki iktidarının güçlenmesi, ataerkil kodların toplumsal kodlara -“kabullere”dönüşmesi ve kadının bu aşamalardan etkilenme durumu anlatılmıştır. Bu toplumsal kabullerin, kadının sosyal yaşamda ikincil statüde olmasını“norm”alleştirmesi, heteronormatif, ataerkil ve kapitalist sistemin temel çekirdeklerinden biri olan dinin bu durumlarla ve süreçlerle bağlantısı tartışılmıştır. Son bölümde ise Arap Aleviliğin etno-dinsel bir kimlik olarak diğer dinlerle bağlantısı, kadının toplumdaki yaşamsal pratiklerinin bu çerçeveden nasıl etkilendiği ve kadınların kendi deneyimleriyle ataerkiye ile Arap Alevi kültürünün cinsiyet eşitliği iddiasına yönelik anlatımları analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study based on three main arguments. Firstly, it refers to historical process through the reflections and transfers of gender in the society.Such topics astransition to patriarchal society,the constructions and institutions formed by gender roles and theconnections of these topics with the religion are discussed.Secondly, it is explained thatthe societies searching for meaning thruoghout history, the culture of attributing the roleof“divine determinism”to men in polytheistic religions and monotheistic religions,with this determination, the strength of man's power in society, the transformation of patriarchal codes into social codes and“acceptances”and the influence of these over women onthat process.These social assumptions, the“norm”alliance of women'ssecondary status in social life, and the connection of religion, which is one of the corenuclei of the heteronormative, patriarchal and capitalist system, with these situationsand processes are discussed.Finally, the connection of Arab Alevism with otherreligions as an ethno religious identity, the influence of women's life practices inthis society and the women's own experiences and their comments on patriarchy and equality between men and women in the Arab Alevism were explained.