Kronik böbrek hastalığı tanılı hastaların yakınlarının organ bağışı konusunda farkındalık ve tutumlarının değerlendirilmesi
Evaluation of awareness and attitudes about organ donation of the relatives of the patients diagnosed cronic kidney disease
  1. Tez No: 575093
  2. Yazar: SERPİL ÖZKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE ATILGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Nefroloji, Sağlık Kurumları Yönetimi, Nephrology, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Organ nakli, böbrek nakli, doku ve organ tedariği, böbrek yetmezliği, halk inançları, sağlık hizmetleri, sağlık tutumları, Organ transplantation, kidney transplantation, kidney failure, tissue and organ procurement, publicbeliefs, healtg attitudes, health services
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışma; Edirne'de faaliyet gösteren Trakya Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesinde, hastanede yatan kronik böbrek yetmezliği olan hastaların yakınlarının organ nakli konusundaki bilinç düzeyleri ve bunun belirleyicilerini saptamak üzere gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya gönüllü olarak 102 kişi katılmıştır. Veri toplama aracı olarak daha önce literatürde geçerlilik ve güvenilirliği test edilmiş olan ölçek kullanılmıştır. Çalışma sonucunda, katılımcıların organ bağışına yönelik bilgi düzeyinin düşük olduğu, organ bağışı yapma noktasında çekincelerinin olduğu ve bilgi eksikliğinin çekincenin sebeplerinden biri olduğu, aile ve yakın akrabaların kronik hastalık taşıması ve organ nakline ihtiyaç duymasının önemli etkenler olduğu tespit edilmiştir. Bu noktada ivedilik arz eden hususlar, toplumsal farkındalığın arttırılması, bilgi kaynaklarının çoğaltılması, yanlış ve gereksiz bilgilerin bertaraf edilmesi, toplumsal katılımın sağlanması noktalarıdır. Toplumsal farkındalığın arttırılması yolu ile organ bağışına olan ilginin yükselmesi, kronik hastalık tedavi yükünü azaltacak, kazanılan yaşam yılları ve kalitesini arttıracaktır.
Özet (Çeviri)
This study has been conducted in Trakya University Hospital for the purpose of determining the level of consciousness of the chronic renal failure patients' relatives on organ donation. The sample of study consists of 102 voluteer participants. A scale which has been developed before has been used to collect data from participants. As results of the study, it has been found that the participants had low level of information about donation, had hesitations to donate and the lack of information was the prominent factor for hesatation. It has been found that also having the family members and close relatives with chronic diseases or need transplation was significant factors on intend to donation. At this point, increasing the social awareness, multiplication of information sources and elimination of wrong unnecessary information, ensuring social participation are urgent issues to increase the interst in organ donation. Increasing the social awareness will led to increase donation and reduce the burden of treatment and the more quality of life will be gained.