Hêmanên folklorîk dı romana Hewarî ya Hecıyê cındî de
Heciyê Cindî'nin Hewarî romanındaki folklorik unsurlar
  1. Tez No: 575169
  2. Yazar: REŞİDE DEĞİRMİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NESİM SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Heciyê Cindî, Hewarî, Folklorik Öğeler, Sovyet Kürt Edebiyatı
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Kürtçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Yaşayan Diller Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kürt Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu çalışmada, Heciyê Cindî'nin Hewarî romanındaki folklorik unsurlar incelenmiştir. Heciyê Cindî, Kürt folkloruna büyük emekler vermiş ve bu alanda bir çok eser bırakmıştır. Edebiyatın her türünde esreleri olan yazarın Hewarî adında bir tek romanı vardır. Heciyê Cindî romanında, Kürt kültürüne ait bir çok gelenek, örf ve adetler ile birlikte Ezidi halkının dini inanış ve ritüellerine geniş bir şekilde yer vermiştir. Hewarî romanında, Kürt sözlü edebiyatına ait unsurlar ve günlük yaşamda halk arasında çokça kullanılan kalıplaşmış ifadeler bulunmaktadır. Bu çalışmada, romanda geçen folklorik unsurlar incelenmiş ve başlıklar altında sınıflandırılmıştır. Çalışmamız giriş kısmı dışında iki bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında folklorun tanımı yapılmış ve Sovyetler Birliği'nde Kürt kültür ve edebiyatı alanında yapılan çalışmalar hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde Heciyê Cindî'nin hayatı, edebi kişiliği ve çalışmaları bulunmaktadır. İkinci bölümde, romanın kahramanları tanıtılarak, romanın özeti ve analizi ile birlikte romanda yer alan folklorik unsurların tespit ve tahlili yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the folkloric elements of Heciyê Cindî's Hewarî novel were examined. Hewarî is the only novel by Heciyê Cindî, who has worked hard on Kurdish folklore and contributed many works to the field. In his novel, Heciyê Cindî covers many traditions and customs of Kurdish culture as well as the religious beliefs and rituals of the Ezidi people. In Hewarî, there are elements of Kurdish oral literature and formulaic expressions that are widely used in everyday life by the public. In this study, the folkloric elements in the novel are examined and classified under the headings. In addition to the introduction, the study consists of two sections. In the introduction, the definition of folklore is made and information is provided about the studies in the field of culture and literature in the Soviet Union. The first section consists of, Heciyê Cindî's life, literary personality and works. In the second section, the heroes of the novel, the summary and the analyze of the novel and the folkloric elements in the novel are identified and analyzed. . Key words : Heciyê Cindî, Hewarî, Folkloric Elements, Soviet Kurdish Literature. Quantity Of Page: 154+IX Thesis Advisor : Dr. Nesim SÖNMEZ