Hêmanên mîtolojîk di romanên Hesenê Metê de
Hesenê Metê romanlarında mitolojik unsurlar
  1. Tez No: 628436
  2. Yazar: HALİL ABDÜLSEMETOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Hesenê Metê, Mit, Mitoloji, Mitolojîk unsurlar, Mit ve Edebiyat, Hesenê Metê, Myth, Mythology, Mythological Elements, Myth and Literature
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Kürtçe
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yaşayan Diller Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kürt Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Mitoloji dendiğinde ilk akla Yunan ve Latin kültürü geliyor olsa da hemen hemen dünyadaki bütün toplumlar tarihsel köklerinden getirdikleri bir takım insan, dünya. evren, Tanrı vesaire konulardaki inanışlarını ifade eden simge, sembol, isim, anlatı gibi pek çok materyale sahiptir. Bu son yıllarda arkeolojiden sanat tarihine, folklora ve edebiyata kadar birçok alanlarda da mitolojîk unsurlar üzerine gittikçe artan sayıda çalışmalar yapılmaktadır. Ama bunlardan hiç biri edebi metinlerdeki kadar çok değildir. Bildiğiniz üzere her şey edebiyatın konusu olabilir ama toplumlarda ve toplumların belleklerinde yer edinmiş olan bahsettiğimiz simgeler meteryaller ve mitolojîk unsurlar kadar edebiyata ve bu unsurları kullanmış olan edebiyatçıların anlatılarına eserlere önemli değerler katmamştir. Biz de bu düşünceler çerçevesinde çalışmamızda Kürt edebiyatının önemli roman ve öykü yazarlarından Hesenê Metê'nin eserleri üzerine yoğunlaştık. Bu unsurları nasıl kullandığını ve bu unsurların onun eserlerinde nasıl etki ettiği ile alakalı bu çalışmayı yaptık. Mitin, mitolojinin yazar üzerindeki etkilerini irdelemeye gayret ettik.
Özet (Çeviri)
Mythology comes from Greek and Latin culture, but almost all societies in the world have their historical roots. The universe has many materials such as marks, symbols, names and narratives that express their belief in God and other subjects. In recent years, an increasing number of studies on mythological elements has been carried out in many fields, from archeology to art history, folklore and literature. But none of them is as much as in literary texts. As you may know, everything can be the subject of literature, but the symbols we have mentioned in societies and societies have not given important values to the literature and narratives of writers who use these elements. As part of these considerations, we focused on the works of Hesenê Metê, one of the most important novelists and story-tellers of Kurdish literature. We conducted this study on how he uses these elements and how these elements affect his works. We have attempted to examine the impact of the myth on the author