Üniversite öğrencilerinde genel yaşam doyumu ve depresyon durumlarının incelenmesi
Examination of general life satisfaction and depression situations i̇n university students
  1. Tez No: 575262
  2. Yazar: SACİDE SİNCAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RABİA SOHBET
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: depresyon, üniversite öğrencileri, yaşam doyumu, depression, life satisfaction, university students
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Üniversite öğrencilerinin sahip oldukları yaşam koşulları nedeniyle depresyona yatkınlıkları vardır. Araştırmamız öğrencilerin yaşama bakış açılarını, depresyon durumlarını değerlendirmek ve bunların yaşam doyumuyla ilişkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada Mart-Nisan 2018 tarihlerinde Gaziantep Üniversitesi'nde İktisat, İşletme, Uluslararası Ticaret ve Lojistik, İlahiyat, Mimarlık, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik, İlköğretim Matematik, İngilizce, Türkçe ve Sınıf Öğretmenliği bölümlerinde öğrenim gören 5889 öğrenci evreni oluşturmuş, bölüm öğrenci sayılarına göre küme örnekleme yöntemi ile seçilen gönüllü 1180 öğrenciden 592'si kız, 588'i erkek öğrenci örneklemi oluşturmuştur. Veriler Kişisel Bilgi Formu, 'Beck Depresyon Ölçeği', 'Yaşam Doyumu Ölçeği' ile toplanmış, SPSS 20 Statistics programı ile yüzde, ortalama değerleri ve gruplar arası incelemede X² testi ile değerlendirilmiştir. Araştırmaya katılanların %41,3'ü İdari ve İktisadi Bilimler öğrencisi %68,8'i 20-23 yaş aralığındadır. %46,7'si bir ayda ortalama 201-500 TL harcama yapmakta, %51,3'ü sosyal aktiviteleri olduğunu belirtmektedir. %56,5'inin iş kaygısı, %20,8'sinin şiddete maruziyeti bulunmaktadır. %30,4'ü en son 1 ay önce, %29,5'i bu yaşa kadar 11-50 kitap okumuştur. %49,5'i günde 1-3 saatini internet ortamında geçirmektedir. %29,9'u interneti iletişim için kullanmaktadır. Beck depresyon skor puanlarına göre %47,8'i normal, %31,7'si orta derecede duygu durum bozukluğuna sahiptir. %60,8'inin yaşam doyumu skor puanı ortalamanın üzerindedir. Araştırmada öğrencilerin yaşam doyumuyla aile geliri, en son kitap okuma zamanı ve okunan kitap sayısı arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Depresyon düzeyi öğrencinin okuduğu fakülte, bölüm, anne babanın hayatta olması, aile geliri, iş kaygısıyla yakından ilişkili bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
University students have a tendency for depression due to their living conditions. Our study was conducted to evaluate the students' life perspectives, depression status and their relationship with life satisfaction. In this research, 5889 students studying in the departments of Economics, Business Administration, International Trade and Logistics, Theology, Architecture, Psychological Counseling and Guidance, Elementary Mathematics, English, Turkish and Primary Education have formed the universe in Gaziantep University between March-April 2018, 592 female and 588 male students were selected from 1180 volunteer students selected by cluster sampling method according to the number of students in the department. Personal Information Form,“Beck Depression Scale”and“Life Satisfaction Scale”were used in the study. The data were analyzed by SPSS 20 statistics program with percentage, average values and X² test was used for intergroup analysis. 41.3% of the participants were students of Administrative and Economic Sciences. 68,8% of the participants are in the 20-23 age group, 46.7% of the students spend an average of between 201-500 TL in a month, 51.3% of them stated that they have social activities. 56.5% of them had work anxiety and 20.8% had exposure to violence. 30.4% of the participants 1 month ago, 29.5% of them have read 11-50 books in their life. 49.5% of them spend 1-3 hours a day on the internet. 29.9% of them use the internet to communicate. According to the Beck depression score, 47.8% had normal and 31.7% had moderate mood disorders. The life satisfaction score of 60,8% is above the average. In the study, a significant relationship was found between life satisfaction of the students and family income, the time of reading the last book and how many books they read. The level of depression was closely related to the faculty, department, mother father's survival, family income, and job anxiety.