Siyah alaca süt sığırlarında laktasyon eğrisinin farklı modeller kullanılarak karşılaştırılması
Comparison of lactation curve using different models for holstein dairy cows
  1. Tez No: 575305
  2. Yazar: BARIŞ TOPAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESER KEMAL GÜRCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genetik, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Laktasyon Biyometrisi, Wood, Logaritmik Kuadratik, Wilmink Modeli, Biometry of Lactation, Wood, Logarithmic Quadratic, Wilmink Model
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
SİYAH ALACA SÜT SIĞIRLARINDA LAKTASYON EĞRİSİNİN FARKLI MODELLER KULLANILARAK KARŞILAŞTIRILMASI Barış TOPAL Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Eser Kemal GÜRCAN Bu çalışma, Tekirdağ ilinde yetiştirilen Siyah Alaca sığırlarının laktasyon eğrileri yedi farklı model kullanılarak (kuadratik, logaritmik linear, logaritmik kuadratik, linear hiperbolik, invers polinomial, Wilmink, Wood) hayvanların laktasyon eğrisi modellerini karşılaştırmak için yapılmıştır. Hayvanlar, aylık süt verim kayıtları kullanılarak laktasyon sırasına ve buzağılama mevsimine göre gruplandırılmıştır. Hayvanların düzeltilmiş 305 günlük süt verimlerine bakıldığında ise en düşük birinci laktasyon (8208,42 kg) ve en yüksek dördüncü laktasyonda (9684,44 kg) olarak bulunmuştur. Wood modeli için hayvanların laktasyon sıralarına göre Tmax değeri 59,83-81,40 gün arasında, en yüksek Ymax değeri 42,43±1,47 kg ile 3. laktasyonda ve persistensi (S) değeri ise 8,35±0,17 ile 1. laktasyonda görülmüştür. Laktasyonlar, Wilmink ve Wood modellerinde sırasıyla %3 ve %4 oranında atipik laktasyonlar belirlenmiştir. Kullanılan yedi modele göre tüm laktasyonlar bir arada değerlendirildiğinde, R2 değeri Wood modelinde 0,77±0,02; Wilmink 0,71±0,01; invers polinomial 0,68±0,01; linear hiperbolik 0,73±0,01; logaritmik kuadratik 0,81±0,008; logaritmik linear 0,78±0,02 ve kuadratik modelde 0,73±0,02 olarak belirlenmiştir. Laktasyon sırasına göre değerlendirildiğinde modeller içinden en yüksek belirleme katsayısının Wood modelinde 0,88±0,08 ile 3. laktasyonda görülmüştür. Genel olarak değerlendirildiğinde logaritmik kuadratik model daha uygun bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Msc. Thesis COMPARISON OF LACTATION CURVE USING DIFFERENT MODELS FOR HOLSTEIN DAIRY COWS Barış TOPAL Tekirdağ Namık Kemal University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Animal Science Supervisor: Prof. Dr. Eser Kemal GÜRCAN In present study, lactation biometry was compared by seven different models (quadratic, logarithmic linear, logarithmic quadratic, linear hyperbolic, invers polynomial, Wilmink, Wood) of Holstein breed in Tekirdag. Monthly control milk yield cow's data's were grouped by lactation order and calving season. In this study, was found 305 milk yield according to lactation order; lowest as first lactation (8208,42 kg) and highest as fourth lactation (9864,44 kg). According to Wood model Tmax, Ymax ve S values calculated between 59,83-81,40 days, 42,43±1,47 kg for third Lactation and 8,35±0,17 for first lactation, respectively. According to Wilmink and Wood models were showed atypic lactation as %3 and %4 respectively. In this study was found R2 values for Wood, Wilmink, invers polynomial, linear hyperbolic, logarithmic quadratic, logarithmic linear and quadratic as models respectively, 0,77±0,02; 0,71±0,01; 0,68±0,01; 0,73±0,01; 0,81±0,008; 0,78±0,02 and 0,73±0,02. Wood model is the best goodness of fit model as having the highest R2 values as 0,81±0,08 in 3. lactation. Finally; logarithmic qoadratic was found as suitable in general groups.