Farklı hayvan gübreleri ve mısır silajı karışımından hazırlanan hammaddelerden biyolojik metan veriminin saptanması
The determination of biological methane potential from different animal manures and corn silage mixture
- Tez No: 575306
- Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN GÖNÜLOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Biyogaz, anaerobik sindirim, biyokimyasal metan potansiyeli, enerji, hayvansal atık, Biogas, anaerobic digestion, Biochemical methane potential, energy, animal waste
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyosistem Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Tez çalışmasında metan üretimi sırasında, bazı hayvan atıklarında yüksek konsantrasyonda amonyak bulunduğundan gözlemlenebilecek operasyonel sorunlar ortaya konmaya çalışılmıştır. Bu nedenle kullanılan vizon gübresi, büyükbaş gübresi, kanatlı gübresi ve mısır silajının tek tek ve karışım olarak biyogaz üretimleri ve biyogaz içerisinde bulunan metan verimleri bulunmuştur. Deneysel çalışmalar Aristoteles Üniversitesi Ziraat Orman ve Çevre Fakültesine ait Tarımsal Yapı ve Ekipmanlar laboratuvarında yapılmıştır. Biyogaz verimi 108,58±2,80 - 615,50±17,17 ml/gUKM aralığında değişmiştir. Metan verimleri 48,80±1,56 - 380,23±17,0 ml CH4/gUKM değerleri arasında değişiklik göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In the thesis study, it has been tried to find operational problems that can be observed during the production of methane because of the high concentration of ammonia in some animal manures. For this reason, the biogas production and the methane yields in the biogas were determined by using the mink manure, cattle manure, poultry manure, and corn silage individually and as a mixture. Experimental studies were carried out in Aristoteles University Agricultural Forest and Environmental Faculty Agricultural Building and Equipment Laboratory. The biogas yield changed in the range of 108,58 ± 2.80 – 615,50 ± 17.17 ml / gVS. Methane yields varied between 48,80 ± 1,56 - 380,23 ± 17,0 ml CH4 / gVS values.