Cağdaş Fas düşüncesinde modernite kavramı
The concept of moderntiy in contemporary Moroccan thought
  1. Tez No: 575349
  2. Yazar: HAMİD FEZZAGA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURHAN KÖROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Fas, Modernizm, Felsefe Mirası, Taha Abdurrahman, el Cabiri, Morocco, Modernism, Philosophy Heritage, Taha Abdurrahman, Al Jabiri
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÇalıĢmamızın amacı çağdaĢ Fas düĢüncesinde modernite kavramını ve geleneksel felsefe mirasını ele alarak, Fas'lı düĢünürlerin bu kavramı nasıl anladıklarını ve bu alanda ne tür eserler meydana getirdiklerini incelemektir. Tezimizin birinci bölümünü oluĢturan giriĢ kısmında Fas düĢünce dünyası hakkında kısa bilgiler verilerek, modernite kavramıyla ilgili Fas'lı düĢünürlerin yapmıĢ olduğu çalıĢmalar konusunda genel bir tablo çizilmeye çalıĢılmıĢtır. Ġkinci bölümde modernite kavramı Batı ve Fas düĢünce dünyası açısından ayrı ayrı ele alınıp, farklılıklar ve ortak noktaların tespiti için karĢılaĢtırmaya tabi tutulmuĢtur. Üçüncü bölümde ÇağdaĢ Fas düĢüncesinde öncü isimler olan Muhammed Abid el-Cabiri ve Abdurrahman Taha'nın hayatları ve eserleri incelenmiĢ, bu düĢünürlerin Modernite kavramını ve felsefe mirasını nasıl ele aldıkları tespit edilmeye çalıĢılmıĢtır. Dördüncü bölümde modernitenin çağdaĢ Fas düĢüncesine etkisi tartıĢılarak Fas'ta önemli bazı modernist düĢünürlerin konuya dair görüĢleri biraraya toplanmıĢtır. Sonuç bölümünde ise konuya dair çağdaĢ Fas düĢüncesinde modernite ve etkileri hakkında çalıĢmanın ulaĢtığı neticeler zikredilmiĢtir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine how modern Moroccan thinkers understand this concept and what kind of works they create in this field by considering the concept of modernity and the legacy of traditional philosophy in contemporary Moroccan thought. In the introduction part of the first part of our thesis, brief information is given about the Moroccan thought world and a general picture is drawn about the works of Moroccan thinkers about the concept of modernity. In the second part, the concept of modernity is discussed separately for the Western and Moroccan thought worlds and compared for the determination of differences and common points. In the third chapter, the lives and works of Muhammad Abid al-Cabiri and Abdurrahman Taha, who are the pioneers of contemporary Moroccan thought, are examined and it is tried to determine how these thinkers treat the concept of Modernity and the legacy of philosophy. In the fourth chapter, the effect of modernity on contemporary Moroccan thought was discussed and the views of some important modernist thinkers in Morocco were collected. In the conclusion part, the results of the study about modernity and its effects in the contemporary Moroccan thought are mentioned.