Tarımın finansmanı,özel banka uygulamalarıve Denizbank örneği
Financing agriculture, private bank aplications case of Denizbank
- Tez No: 575432
- Danışmanlar: PROF. DR. MECİT ÖMER AZABAĞAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Tarım, Finansman, Kredi, Kooperatif, Ekonomi, Agriculture, Financing, Credit, Cooperative, Economy
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışmada Türkiye'de tarımsal üretimin sürdürülebilirliği için önemli payı olan tarımın finansmanı incelenmiş, tarıma finansman sağlayan özel bankalar DenizBank örneği ile ele alınmıştır. Tarımın finansmanına yön verebilmek için hem teknik hem de ekonomik açıdan değerlendirme yapılması gerekmektedir. Üreticinin ihtiyaç duyduğu finansman ih-tiyacını yanlış kredi politikaları ile karşılamaya çalışmak gelir ve gider dengesini bozmuş, bu kişileri üçüncü kişilerden finans desteği almaya zorlamıştır. Özel bankalardan olan De-nizBank tarım sektöründe oluşan bu gelişmeleri yakından takip etmiş, tarım sektörünün üreticilerine doğru kredi modellerinin yanı sıra ziraat mühendislerinden oluşan ekibi ile teknik destek de sağlamıştır. Aynı zamanda tarım sektöründe oluşan teknolojik gelişmele-rin artışı, girdi fiyatlarındaki şiddetli dalgalanmalar ve birim alandan en yüksek verimin sağlanması için üreticide artan finansman talebini de DenizBank karşılamıştır. Araştırma sonuçlarına göre, bankalar tarafından kullandırılan tarım kredilerinde kredi limit, vade, ödeme sıklığı ve ödeme tutarının üretim sonuçlarına göre belirlenebileceği esnek ödeme imkanlarının sağlanması, kredilerin kaynak bulma olanaklarının düzenlenerek teşvik edil-mesi, kredi isteğini ve risk primini azaltıcı ve aynı zamanda üretim alanlarının korunması ve sürekliliği için hazine destekli teminat modellerinin geliştirilmesi, üretim ve pazarlama planlarının paydaşların katılımı ile yapılması ve teşvik edilmesi gerektiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the financing agriculture in Turkey, an important share for the sustaina-bility of agricultural production were examined, private banks that provide financing to ag-riculture were examined and DenizBank case was discussed. Both technical and economic evaluation is necessary to direct agricultural financing. Trying to meet the financing needs needed by the producer with wrong credit policies which has disrupted the balance of income and expense and it was forced people to receive financial support from third parties. Deniz-Bank which one of the private banks, closely followed the developments in the agricultural sector and it has provided technical support to the producers of the agricultural sector with the right loan models as well as a team of agricultural engineers. At the same time, Deniz-bank also met the increase in technological developments in the agricultural sector, the inc-reasing financing demand of the producer in order to achieve the strongest fluctuations in input prices and the highest efficiency in the unit area. According to the results of the rese-arch, it should be ensured that flexible payment opportunities can be determined according to production results by credit limit, maturity, payment frequency and amount of payment in agricultural loans provided by banks. Encouraging the financing of resources by organizing, Developing treasury-supported collateral models for the conservation and continuity of pro-duction areas as well as reducing the credit demand and risk premium, production and mar-keting plans should be made and encouraged with the participation of stakeholders.