Investigation of the thermal performance of zeolite as an insulation material for external walls of a construction
Yapı dış duvarlarında yalıtım malzemesi olarak kullanılabilecek zeolitin termal performansının araştırılması
- Tez No: 575480
 - Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKADİR ÇEVİK, DOÇ. DR. ADEM ATMACA
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Zeolit, Bina Enerji Analizi, Isı Yalıtımı, Autodesk Revit, Zeolite, Building Energy Analysis, Thermal Insulation, Autodesk Revit
 - Yıl: 2019
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 106
Özet
Mühendislik uygulamalarında kullanılan yalıtım malzemeleri sürdürülebilir bir yapı inşa etmek için büyük öneme sahiptir. Mikro gözenekli kristal yapıya ve yüksek su emme kapasitesine sahip hafif bir malzeme olan zeolit, iyi bir termal performans ile çok düşük bir ısı iletkenlik değerine sahip yeni bir malzeme olarak dikkat çekmektedir. Bu tez çalışmasında zeolitin dış cephe ısı yalıtımı malzemesi olarak kullanılabilirliği ve ısıl ve yapısal performansı, tasarımların kısa sürede ve daha düşük maliyetle gerçekleştirilmesine olanak tanıyan kritik veri tabanına sahip BIM sistemleri (Bina Bilgi Modellemesi) kullanılarak detaylı bir şekilde incelenmiştir. Bu çalışma sırasında, BIM için geliştirilen, bir binanın enerji harcamasını hesaplamayı sağlayan Autodesk Revit programı kullanılmıştır. Bu programdaki tasarım termal iletkenlik kriterleri çerçevesinde değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, zeolit malzemesi kullanılarak yalıtılan model binanın 627 MJ/m2/yıl olan en düşük toplam yaşam döngüsü enerji kullanım yoğunluğu değerine sahip olduğu bulundu. Sonuçlar zeolit malzemesi ile yalıtılan model binanın, gaz beton blok, pomza beton blok ve standart tuğla ile karşılaştırıldığında sırasıyla %9.57, %15.79 ve %27.59 daha düşük yaşam döngüsü enerji yoğunluğu değerlerine sahip olduğunu gösterdi.
Özet (Çeviri)
The insulation materials used in engineering applications have great importance to construct a sustainable structure. Zeolite which is a lightweight material with a micro porous crystal structure and high-water absorption capacity draws attention as a new material which has a very low thermal conductivity value with a good thermal performance. In this thesis, the usability of zeolite as an external thermal insulation material and its thermal and structural performance have been investigated in detail by using BIM systems (Building Information Modeling) which have critical database that enables designs to be realized in a short time and at a lower cost. Autodesk Revit program, which enables to calculate energy expenditure of a building, developed for BIM was used during this study. The design in this program was evaluated within the framework of the thermal conductivity criteria. As a result, it is found that the model building insulated by using zeolite material has the lowest total life cycle energy use intensity value of 627 MJ/m2/yr. The results showed that the model building insulated by zeolite material has 9.57%, 15.79% and 27.59% lower life cycle energy intensity values compared to the aerated concrete block, pumice concrete block and standard brick, respectively.