Voleybol Efeler ve Sultanlar Ligleri 2017/2018 sezonu müsabakalarının analiz yöntemiyle incelenmesi
Investigation of efeler and Sultanlar League 2017/2018 Volleyball Seasons Mathches with analysis method
- Tez No: 575479
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH ÖZGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Voleybol, Efeler Ligi, Sultanlar Ligi, Maç Analizi, Volleyball, Efler Leaque, Sultanlar Leaque, Match Analyze
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu araştırma, Efeler ve Sultanlar Liglerindeki müsabakaların analiz sonuçlarını değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Araştırma, 2017/2018 Voleybol sezonu Efeler ve Sultanlar Liglerinin tüm maçları Pasör, Libero, Orta Oyuncu, Smaçör ve Pasör Çaprazı oyuncuları analiz yöntemi ile karşılaştırılmıştır. Oyuncuların maç, servis, svind(servis verimliliği),blind.(blok verimliliği),spind(servis karşımla),index(verimlilik)değerleri karşılıklı olarak analiz edilip aralarındaki farklar araştırılmıştır. Veriler Türkiye Voleybol Federasyonu internet sitesi bilgi bankasından temin edilmiştir Çalışmamızdan elde edilen veriler SPSS (Ver:22.0) programına yüklenerek verilerin değerlendirilmesinde parametrik test varsayımları yerine getirilemediğinden (Kolmogorov – Simirnov ) bağımsız iki gruptan elde edilen ölçümler karşılaştırılırken; Man Whitney – U testi kullanılmış ve verilerimiz tablolarda aritmetik ortalama, standart sapma, ortanca, minimum değer ve maksimum değer olarak belirtilip yanılma düzeyi 0,05 olarak alınmıştır. Elde edilen raporlar, toplam oynanan maç sayılarına, maç içerisindeki teknik verilere ve cinsiyet değişkenlerine göre incelenmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, Efeler ve Sultanlar liglerinde pasör verimliliği, libero hataları, blok verimliliği ve genel verimlilik etkenleri bakımından gruplar arasındaki farklılık istatistiksel olarak önemli bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to evaluate the analyze results of the competitions of the Efeler and Sultanlar Leagues. On this research, all matches of the 2017/2018 volleyball season Efeler and Sultanlar leagues; Setter, Libero, middle player, spiker and cross of setter players were compared with the analysis method. The players' match, service, svind (service efficiency), blind (block efficiency), spind (service return), index (efficiency) values were analyzed and differences between them were investigated. Data were obtained from the data bank of Turkish Volleyball Federation website. Since the data obtained from our study were uploaded to SPSS ( Ver : 22.0 ) program. The parametric test assumptions could not be satisfied in the evaluation of the data (Kolmogorov - Simirnov), when the results obtained from the two groups were compared; Man Whitney - U test was used. The data are shown as arithmetic mean, standard deviation, median, minimum and maximum value in the tables and the significance level is taken as 0.05. The reports were analyzed according to the total number of games played, the technical data in the match and the gender variability. According to the results obtained from the study in the Efeler and Sultanlar leagues; in terms of setter efficiency, libero errors, block efficiency and overall effcieny factors the differences between the groups were found to be statistically significant.