Gaziantep bölgesinde farklı kışlık kanola (Brassica napus Ssp. oleifera L.) çeşitlerinin toprağın agregat stabilitesi ve makro mikro besin elementlerine etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of fungi on soil aggregate stability and productivity
  1. Tez No: 575487
  2. Yazar: EDA ÇAKIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDİHAN TUNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Brassica napus ssp. Oleifera L, Kışlık Kanola, Toprak Agregatı, Makro ve Mikro Besin Elementleri, Brassica napus ssp. Oleifera L, Winter Canola, Soil Aggregate, Macro and Micro Nutrients
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu araştırma, Gaziantep bölgesinde farklı kışlık kanola (Brassica napus ssp. oleifera L.) çeşitlerinin toprağın agregat stabilitesine ve makro mikro besin elementlerine etkisi ile kanola bitkisinin verim özelliklerinin araştırılması amacıyla 2014-2015 yetiştirme döneminde Gaziantep Üniversitesi botanik bahçesinde yürütülmüştür. Araştırma sonucunda, kanola bitkisi türlerinin toprak agregat sistemini olumlu şekilde etkilediği, toprakla ile ilgili parametrelerden, pH (7,89- 7,95), EC (%0,04- %0,05), OM oranı (%1,38- %2,07), kireç oranı (%18,48- %21,5), P (16,6- 30,8 ppm), K (615- 1016 ppm), Cu (1,88- 2,1 ppm), Mn (13,18- 15,98 ppm), Ca (5547- 6466 ppm) ve Mg (319- 482 ppm) olduğu, ayrıca OM- P, OM- K, K- EC, K- P, Mn- Fe ve Mg- K arasında pozitif, Cu- OM, Cu- P, Cu- K ve Mg- Cu, arasında negatif yönlü istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Kanola bitkisinin verim parametrelerinden, bitki boyu (105- 173 cm), dal sayısı (1- 25 adet), kapsül sayısı (31- 923), kapsülde tohum sayısı (144- 311 adet) ve tohum ağırlığı (1000 adet) (1,43- 6,15 g) olduğu, ayrıca kapsül sayısı ile dal sayısı ve bitki boyu ile tohum ağırlığı arasında pozitif yönlü istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in botanical garden of Gaziantep University in the 2014-2015 cultivation period in order to investigate the yield characteristics of canola plant with the effect of different winter canola (Brassica napus ssp. Oleifera L.) varieties on soil aggregate stability and macro micronutrients in Gaziantep region. As a result of the research, it was determined that canola plant species affected soil aggregate system positively, pH (7,89- 7,95), EC (0,04% -0,05%), OM ratio (1,38-%) Lime ratio (% 18,48-% 21,5), P (16,6- 30,8 ppm), K (615-1016 ppm), Cu (1,88-2,1 ppm) ), Mn (13,18-15,98 ppm), Ca (5547- 6466 ppm) and Mg (319-482 ppm), Statistically positive significant correlations were found between OM-P, OM-K, K-EC, K-P, Mn- Fe and Mg-K, Substantial negative correlation between Cu-OM, Cu-P, Cu-K and Mg-Cu were depicted. From the yield parameters of canola plant, plant height (105- 173 cm), number of branches (1- 25 pieces), number of capsules (31- 923), number of seeds in the capsule (144- 311 pieces) and seed weight (1000 pieces) (1, 43- 6,15 g), Statistically positive significant correlations were found between number of capsules and number of branches and plant height and seed weight.