Yoğun bakımda yatan hastalarda üriner sistem enfeksiyonlarının değerlendirilmesi
Evaluation of urinary tract infections in intensive care patients
- Tez No: 575551
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET RIZA ŞAHİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: Yoğun bakım ünitesi, nozokomiyal üriner sistem enfeksiyonu, invaziv alet, Intensive care unit, nosocomial urinary tract infection, invasive instrument Page
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Nozokomiyal üriner sistem enfeksiyonları yoğun bakımlarda görülen en sık enfeksiyonlardan biridir. Yoğun bakım ünitelerinde morbidite ve mortaliteyi belirleyen önemli unsurlardan biridir. Bu çalışmadaki amacımız hastanemiz yoğun bakım ünitelerinde NÜSE insidansı, etken mikroorganizmalar ve direnç paterninin saptanmasıdır. Materyal ve metod: Bu çalışma 2014-2017 tarihleri arasında yoğun bakımlarda yatarak tedavi gören ve NÜSE gelişen hastaların dosyalarının geçmişe yönelik incelenmesiyle yapılmıştır. Hastane enfeksiyonu tanısı konulmasında CDC tanı kriterleri esas alınmıştır. Enfeksiyon etkenleri konvansiyonel yöntemler ve otomatize sistemlerle (Vitek2 Compact, BioMerieux, Fransa) tanımlanmış, antibiyotik duyarlılıkları ise European Committee on Antimicrobial Susceptibity Testing (EUCAST) kriterlerine göre disk difüzyon yöntemi ve otomatize sistemlerle belirlenmiştir. Elde edilen verilerin değerlendirilmesinde istatistiksel analizler için Statistical Package for Social Sciences (SPSS16.0) programı kullanılmıştır. Bulgular: 2014-2017 Yılları arasında KSÜ Tıp Fakültesi yoğun bakım ünitelerinde takip edilen, NÜSE gelişen 106 hasta çalışmaya dahil edildi. Dört yıllık toplam verilere bakıldığında, en sık etkenin gram negatif bakterilerden Echerichia coli (%19.8) olduğu görüldü. Diğer etkenler sıklık sırasına göre Klebsiella pneumoniae %18.9, Enterokok spp. % 17.9, Candida albicans %13.2, Pseudomonas aerugınosa %9.4, Non albicans candida %8.5, Acinetobacter baumannii %5.7 oranında saptandı. Üriner Kateter Kullanım Oranı (ÜKKO) tüm hastane geneli 0.99 olarak belirlendi. Gram pozitif bakteri suşlarında en duyarlı antibiyotik linezolid, gram negatif bakteri suşlarında en duyarlı antibiyotik ise kolistin olarak değerlendirildi. Sonuç: Yoğun bakım ünitelerinde sık izole edilen patojenlerin ve direnç paternlerinin bilinmesi uygun ve zamanında ampirik tedavinin verilmesi için önemlidir. Bu nedenle, her hastane sürveyans verilerini düzenli olarak takip etmeli, enfeksiyon kontrol ve korunma önlemlerini almalı, flora ve direnç paternini saptamalı, tedavi protokollerini de bu sonuçlara göre düzenleyerek uygun doz ve sürede tedavi uygulanmasını sağlamalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: Nosocomial urinary tract infections are one of the most common infections in intensive care. It is one of the important factors determining morbidity and mortality inintensive care units. The aim of this study was to determine the incidence of NUTI in the intensive care unit of our hospital microorganisms and determination of resistance pattern. Materials and methods: This study was conducted between 2014 and 2017 in intensive care units. In this study, the files of the patients who were hospitalized and who developed NUTI were examined with respect to the examination. CDC diagnostic criteria were used to diagnose hospital infection. Infection agents with conventional methods and automated systems (Vitek2 Compact, BioMerieux, France) defined antibiotic susceptibility and antimicrobial susceptibility testing (EUCAST) according to the criteria disk diffusion method and automated systems It has been identified. For statistical analysis of the data obtained, Statistical Package for Social Sciences (SPSS16.0) program was used. Results: KSU Faculty of Medicine included in our study in intensive care units between 2014-2017 NUTI developed in 106 patients. Four year total data showed that Echerichia coli (19.8%) was the most common cause of gram negative bacteria. Other factors Klebsiella pneumoniae 18.9%, Enterococcus spp. 17.9%, Candida albicans 13.2%, Pseudomonas aeruginosa 9.4%, Non albicans Candida 8.5%, Acinetobacter baumannii 5.7%. The total urinary catheter usage rate was 0.99. Gram positive bacteria strains were the most susceptible antibiotic linezolid, gram negative bacteria strains were the most susceptible antibiotic colistin. Conclusion: It is important to know the pathogens and resistance patterns that are commonly isolated in ICU and to give appropriate and timely empirical treatment. Therefore, each hospital surveillance follow the data regularly, take control of infection and prevention measures determine the flora and resistance pattern, according to these results, it should be arranged in appropriate dose and time.