Konya-Çumra yöresinde mısır bitkisi sulamasında kullanılan damla sulama sistemlerinin su dağılım homojenliğinin araştırılması
Research on water distribution uniformity of drip irrigation systems using for irrigation of maize crop in Konya-Cumra province
  1. Tez No: 575550
  2. Yazar: AHMET RASİH İNCİMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİLAL ACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Damla Sulama, Damlatıcı Performansı, Mısır, Su Dağılım Düzgünlüğü, Drip Irrigation, Emitter Performance, Maize, Water Distribution Uniformity
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Bu çalışma, Konya ili Çumra ilçesinde 11 farklı mısır tarlasında kullanılan damla sulama sisteminin eş su dağılım düzgünlüğünü belirlemek amacıyla yapılmıştır. Ayrıca çiftçilerin tarımsal sulamada karşılaştıkları sorunlar yüz yüze anket yöntemi ile belirlenmiş ve bazı çözüm önerileri sunulmuştur. Bu bağlamda damlatıcı eş su dağıtım sınıfı, dünyaca bilinen iki tane homojenlik katsayısı, (UC), ve dağılım katsayısı, (EU),' na göre yapılmıştır. Bunun yanında, yaklaşık 50 adet çiftçi ile anket yapılarak tarımsal sulama ilgili sorunlara uygulanabilir çözümler sunulmuştur. Sonuç olarak, UC değeri yaklaşık %68 ile %84; ortalama %75 olarak hesaplanmıştır. Ortalama UC değeri %75' e göre damlatıcı eş su dağılım düzgünlüğü 'ORTA' sınıfındadır. EU değerleri yaklaşık %44 ile %71 arasında ve ortalaması %55' dir. EU değeri %55 göre damlatıcı su dağıtım düzgünlüğü 'ZAYIF' veya 'KABUL EDİLEMEZ' sınıfındadır. Damlatıcıların daha homojenlikte sulama suyu uygulaması için sistemin hidrolik prensiplere tasarlanması; araziye iyi bir şekilde monte edilmesi ve sistemin bakım-onarım faaliyetlerinin zamanında yapılması tavsiye edilir. Çiftçilerin %90 oranında yörede basınçlı sulama sistemlerini kullandıkları ve tarımsal sulama karşılaştıkları en önemli sorunların başında sulama suyu kaynaklarının yetersizliği ve sulamada kullanılan enerji maliyetlerinin yüksek olması gelmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was performed to determine the water distribution uniformity of emitters at 11 different drip irrigated maize fields in Çumra region of Konya, Turkey. Water distribution uniformity was classified by using two well-known drip irrigation system performance parameters namely Uniformity Coefficient, (UC), and Emission Uniformity, (EU). In addition, problems relevant to the agricultural water use were analyzed by using face-to-face survey technique. In results, UC varied about from 68% to 84% with an average of 75%. The water distribution class was found 'Moderate' in accordance of such value of 75%. EU varied about from 44% to 71% with an average of 55%. The water distribution class was found 'Poor' or 'Unacceptable' in accordance of average of 55%. Drip irrigation system should be designated in accordance of hydraulic principles, and maintenance-repair works should be performed on time for better performance of emitters. In addition, 90% of the farmers involving survey have used pressurized irrigation systems, and the main problems of those farmers were water shortage and irrigation energy costs.