Polivinil klorür içeren çapraz bağlı kopolimerlerin ''klik'' kimyası yöntemi ile sentezi ve karakterizasyonu
Synthesis and characterization of cross-linked copolymers containing polyvinyl chloride by ''click'' chemistry method
  1. Tez No: 575552
  2. Yazar: HASİBE KUDU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TEMEL ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Klik'' kimyası, çapraz bağlı polimer, polivinil klorür, polietilen glikol, Click'' chemistry, cross-linked polymer, polyvinyl choride, polyethylen glycol
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmada, poli(vinil klorür-ko-etilen glikol) çapraz bağlı kopolimerlerin ''klik'' kimyası yöntemiyle sentezi iki ucu propargil polietilen glikol (PEG-dipropargil) ve azit son uçlu polivinil klorürün (PVC-N3) kullanılarak gerçekleştirildi. Bu amaçla önce PEG-dipropargil, farklı molekül ağırlıklarına sahip PEG'ler (10000 Da, 3000 Da, 2000 Da, 1500 Da, 1000 Da, 600 Da ve 400 Da) ile propargil klorürün reaksiyonu ile elde edildi. PVC'nin saflaştırılmasından sonra PVC-N3, PVC ile sodyum azidin reaksiyonuyla sentezlendi. PEG-dipropargil ve PVC-N3 kullanılarak poli(vinil klorür-ko-etilen glikol) çapraz bağlı kopolimerler elde edildi. Konsantrasyon ve polimerizasyon zamanı gibi reaksiyonları etkileyen temel parametreler değerlendirildi. Elde edilen ürünler Fourier-transform infrared spektroskopisi (FT-IR), nükleer manyetik rezonans spektroskopisi (NMR), termogravimetrik analiz (TGA), taramalı elektron mikroskobu (SEM) ve şişme oranı (qv) teknikleri kullanılarak karakterize edildi.
Özet (Çeviri)
In this study, synthesis of poly(polyvinyl chloride-co-ethylene glycol) cross-linked copolymers was carried out by ''click'' chemistry of dipropargyllated polyethylene glycol (PEG-dipropargyl) and terminaly azide polyvinyl chloride (PVC-N3). For this purpose, primarily, PEG-dipropargyl was obtained by the reaction of PEGs with different molecular weight (10000 Da, 3000 Da, 2000 Da, 1500 Da, 1000 Da, 600 Da and 400 Da) and propargyl chloride. After purification of PVC, PVC-N3 was synthesized by the reaction of PVC and sodium azide. By using PVC-N3 and PEG-propargyl, poly(polyvinyl chloride-co-ethylene glycol) cross-linked copolymers were synthesized. The principal parameters such as concentration, and polymerization time that affect the reaction were evaluated. The characterization of the products was achieved using Fourier-transform infrared spectroscopy (FT-IR), nuclear magnetic resonance spectroscopy (NMR), thermogravimetric analysis (TGA), scanning electron microscopy (SEM), and swelling ratios (qv) techniques.