Endüstriyel alanlarda kullanılan kardan şaftların statik yorulma testleri için hidrolik test düzeneği tasarımı
Desing of hydraulic test system for cardan shaft static fatigue tests used in industrial areas
  1. Tez No: 575759
  2. Yazar: SERCAN AKIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYTAÇ MORALAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kardan şaft, statik yorulma, hidrolik test düzeneği, Cardan shaft, fatigue test, hydraulic test device
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ENDÜSTRİYEL ALANLARDA KULLANILAN KARDAN ŞAFTLARIN STATİK YORULMA TESTLERİ İÇİN HİDROLİK TEST DÜZENEĞİ TASARIMI Mak. Müh. Sercan AKIN Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Dr. Öğr. Üyesi Aytaç MORALAR Bu çalışmada endüstriyel alanlarda kullanılan kardan şaftların radyal kuvvet altında ki davranışı ve statik yorulmaları incelenmek istenmiştir. Bu incelemeyi yapabilmek için gerekli olan test düzeneği tasarımı yapılmış ve imal edilmiştir. Bu test düzeneğinde pistonlarla elde edilen eksenel kuvvet radyal kuvvete çevrilmiştir. Kardan şaftın bir tarafı sabit mesnetlenerek tek taraftan farklı yönler de kuvvet uygulanıp statik yorulması incelenmiştir. Bu çalışmada DIN standartlarına göre üretilmiş olan çeşitli ölçülerde kardan şaftlar test edilip raporlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc. Thesis DESING OF HYDRAULIC TEST SYSTEM FOR CARDAN SHAFT STATIC FATIGUE TESTS USED IN INDUSTRIAL AREAS Sercan AKIN Tekirdag Namık Kemal University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mechanical Engineering Supervisor: Asist. Prof. Dr. Aytaç MORALAR In this study, it is aimed to investigate the behavior and static fatigue of the cardan shafts used in industrial areas under radial force. In order to carry out this examination, the design of the test device was made and manufactured. In this test arrangement, the axial force obtained by the pistons is converted into radial force. One side of the cardan shaft is fixed and the static fatigue is applied on one side. In this study, various sizes of cardan shafts produced according to DIN standards were tested and reported.