Fen bilimleri öğretmenlerinin sosyo-bilimsel konulara ve sosyo-bilimsel konuların öğretimine ilişkin anlayışlarının incelenmesi
Science teachers' understandings about socio-scientific issues and their teaching
- Tez No: 575779
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURHAN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyo-bilimsel konular, fen bilimleri öğretmeni, fen öğretimi, fen bilimleri dersi öğretim programı, Socio-scientific issues, science teacher, the teaching of science, science programme
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sinop Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu araştırmada fen bilimleri öğretmenlerinin sosyo-bilimsel konulara ve sosyo-bilimsel konuların öğretimine ilişkin anlayışlarını incelemek amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu uygun örnekleme yöntemine göre belirlenmiş 7 ortaokulda görevli 22 fen bilimleri öğretmeni (14 kadın, 8 erkek) oluşturmaktadır. Araştırmada nitel araştırma desenlerinden durum çalışması deseni benimsenmiştir. Araştırmanın veri kaynağını, fen öğretimine yönelik soru formu ve sosyo-bilimsel konuların öğretimine ilişkin soru formu oluşturmaktadır. Araştırmadan elde edilen veriler içerik analizi ve betimsel analiz tekniklerine göre analiz edilmiştir. Araştırma sonunda fen bilimleri öğretmenlerinin çoğunun daha önce SBK kavramını duyumadıkları belirlenmiştir. Fen bilimleri öğretmenlerinin ayrıca fen bilimleri dersi öğretim programı ve SBK bu programlarda ki yerleri hakkında anlayışları belirlenmeye çalışılmıştır. SBK hakkında bilgi sahibi olmayan öğretmenlerin kelime anlamından yola çıkarak SBK'leri genellikle toplumu ilgilendiren bilimsel konular olarak tanımladıkları ve bu konulara örnek vermekte zorlandıkları görülmüştür.Fen bilimleri öğretmenlerinin bir çoğunun fen eğitimi ve fen bilimleri dersinin amacını genel olarak doğayı anlamak şeklinde ifade ettikleri belirlenmiştir.Fen bilimleri öğretmenleri öğrencilerin daha çok yaparak yaşayarak, deney yaparak ve birçok etkinlikte aktif rol alarak feni daha iyi öğrenebileceklerini belirtmişlerdir. Fen bilimleri öğretmenleri derslerinde deney yöntemi, düz anlatım yöntemi, soru-cevap tekniği, tartışma yöntemi, örnek olay yöntemi, beyin fırtınası tekniği gibi birçok yöntem ve teknik kullandıklarını ifade etmişlerdir.Öğretmenler fen bilimleri dersinde SBK öğretiminde çoğunlukla düz anlatım, örnek olay ve tartışma yöntemlerini kullandıklarını ifade etmişlerdir.Araştırma sonunda fen bilimleri öğretmenlerinin SBK öğretimi ile ilgili kendileri ile görüşmeler yapılmasını ve uzmanların derse gelerek bu konuların öğretimini gerçekleştirmek istediklerine yönelik önerilerde bulunmuşlardır.
Özet (Çeviri)
In this research, it was aimed to examine the understanding of science teachers about socio-scientific and teaching of socio-scientific issues. The study group of this research consists of 22 science teachers (14 female, 8 male). They are selected according to the convenience sampling method. The case study approach from qualitative research approach is taken on in this research. The source of data of this research is created by questionnaire for science teaching and socio-scientific issues. Data obtained from the research is analyzed according to content analysis anddescriptive analysis technique. Research, it is determined that the majority of the science teachers have not heard of the term 'SSI (socio-scientific issues).' The science teachers are asked to determine their place and approach when it comes to the science programme and SSI program. It is seen that some teachers who did not know the meaning of SSI looked up the meaning of the word and defined SSI generally as scientific subjects related to society. It is also seen that the teachers found it difficult to give examples to these socio-scientific issues. The teachers clarified that they use direct instruction, case study, and discussion methods when teaching SSI in science classes. At the end of the research, the majority of the science teachers defined science class and the purpose of science class generally as 'the understanding of nature.' The teachers clarified that the students can learn science more effectively by doing more, experimenting, and actively participating in activities. The science teachers also said that in their classes, they use many different methods and techniques such as test method, question-answer technique, direct instruction method, case study method, discussion method, brainstorming technique. At the end of the research, the science teachers have asked to be interviewed about the teaching of SSI and have made recommendations for the specialists to come to class and teach the subjects.