Role of media in shaping young people's politcal awareness in Kurdistan Region of Iraq
Irak'ın Kürdistan Bölgesi'nde gençlerin siyasal bilincini şekillendiren medyanın rolü
  1. Tez No: 575895
  2. Yazar: GORAN GHAFOUR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEDA GÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Medya, siyasi bilinçlilik, gençler, Irak'ın Kürdistan bölgesi, Media, political awareness, young people, Kurdistan region of Iraq
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu çalışma, Irak Kürdistan bölgesindeki genç vatandaşlar arasındaki siyasal farkındalığın şekillenmesinde gazete, radyo, televizyon ve sosyal medya gibi medya araçlarının rolünü araştırmayı amaçlamaktadır. Ayrıca, çalışma, yukarıda belirtilen medya araçlarıyla politik farkındalık arasındaki ilişkiyi belirlemeye çalışmaktadır. Aynı şekilde, siyasi bilinç ile siyasi ilgi, siyasi bilgi, siyasi tartışma ve siyasi katılım gibi bazı diğer siyasi yapı arasındaki ilişkiyi araştırmaya çalışmaktadır. Bununla birlikte, çalışmada bazı sorular ortaya çıktı; sorular literatür taramasından geliştirilen hipotez setlerini test ederek araştırılmakta ve çalışma hipotezlerinin geçerliliğini incelemek için niceliksel veriler toplanmaktadır. Bu çalışmada nicel yaklaşım kullanılmış, anket formu kullanılarak anket yöntemi ile veri toplanmaya çalışılmıştır. Ayrıca, araştırmanın örneklemini belirlemek için olasılıksız yöntem ve amaçlama tekniği benimsenmiştir. Anket örneği Irak'ın Kürdistan bölgesindeki 18-30 yaşlarındaki gençleri hedef alıyor ve anket 327 katılımcı tarafından cevaplandırılıyor. Bununla birlikte, toplanan veriler istatistiksel olarak SPSS kullanılarak analiz edilmiş ve sonuçlar çalışma hipotezlerinin geçerliliğini teyit etmektedir. . Buna ek olarak sonuçlar, kullanılan medya araçlarını siyasi bilince sahip kişiler arasındaki ilişkileri göstermektedir ve çalışma, siyasal ilgi, siyasi bilgi, siyasi tartışma ve siyasi katılım ile siyasi farkındalık arasında bir ilişki olduğunu doğrulamıştır. Özetle, çalışma, medya araçlarını kullanmanın, Irak'ın Kürdistan bölgesindeki gençlere politik farkındalık yaratmada önemli bir role sahip olduğunu kanıtlamıştır.
Özet (Çeviri)
This study seeks to investigate the role of media tools such as newspaper, radio, television and social media on shaping political awareness among young citizens in Iraqi Kurdistan region. Furthermore, the study tries to determine the relationship between political awareness with the above-mentioned media tools. In addition, the study attempts to investigate the relationship between political awareness with some other political structure such as political interest, political knowledge, political discussion and political participation. However, some questions emerged in the study; the questions are investigated through testing sets of hypotheses that developed from the literature review, and quantitative data are collected to examine the validity of the study hypotheses. Quantitative approach is used in this study, survey method is adopted to collect data by employing questionnaire. Moreover, non-probability method and purposive technique is adopted to determine the sample of the study. The survey sample is targeted young people in Kurdistan region of Iraq that aged between 18-30 years, and the questionnaire is responded by 327 participants. However, the collected data is analyzed statistically by using SPSS, and the results confirming the validity of the hypotheses of the study. In addition, the results show relationships between consuming media tools with political awareness, and the study confirmed there is a relationship between political awareness with political interest, political knowledge, political discussion and political participation. In sum, the study proved that using media tools has a significant role on creating political awareness of young people in Kurdistan region of Iraq.