Kıbrıslı Türklerin dini yaşayışları üzerine karşılaştırmalı bir araştırma (Güzelyurt örneği)
A comparative research on the religious livesof Turkish Cypriots (example of Morphou)
  1. Tez No: 575967
  2. Yazar: İSMAİL SEZGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜNYAMİN SOLMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: II. Barış Harekatı, Kıbrıslı Türkler, dini yaşayış, dini algılama, ibadet, inanç
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Özet: Kıbrıslı Türkler adanın en kalabalık ikinci etnik grubudur. 1960 yılına kadar İngiliz Sömürgesi olan ada 1960 yılında Rum-Türk-İngiliz ortaklığında yeni bir cumhuriyetin temellerini atmıştır. Ancak bu yeni devlet çok uzun ömürlü olmamıştır. Rumların bitmek bilmez enosis düşüncesi yüzlerce yıldır beraber yaşadıkları Türk komşularını etnik kıyıma tabi tutmaya götürmüştür. Neticesinde Türkiye garantörlük hakkını kullanarak adaya müdahale etmiştir. II. Barış Harekatı sonrası ada bugünkü bölünmüş şeklini almıştır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kurulmuş ve bağımsız bir Türk devleti olmuştur. Nitekim dünya bu devleti tanımak yerine bozguncu Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne sınırsız haklar tanımaktadır. Türkiye ise ilk günden beri soydaşlarının yanında yer almaktadır. Yaptığımız bu çalışma II. Barış Harekatını başlangıç kabul edilerek Kıbrıslı Türklerde yaşanan değişimi ortaya koymaktadır. II. Barış Harekatıyla birlikte Kıbrıslı Türkler yaklaşık bir asır ayrı oldukları Türkiye ile yakınlaşmıştır. Tarihi ve sosyolojik bilgilerden yararlanarak yaklaşık elli yıldır beraber olan Türkiye ve KKTC arasında yaşanan etkileşim araştırma konusu yapılmıştır. Kıbrıslı Türklerin dini yaşayışları ve algıları ölçülmeye çalışmıştır. İnanç, ibadet, dini uygulama, dini algılama vb. boyutlarda ne gibi farklılıklar olduğu ortaya konmuştur. Örneklem olarak da Güzelyurt ilçesi seçilmiştir. Güzelyurt adanın dördüncü büyük kent merkezidir. 1974 yılından beri Türk yurdudur.
Özet (Çeviri)
Abstract: Turkish Cypriots are the second most populous ethnic group on the island. Until 1960, the British colonial island in 1960, the Greek-Turkish-British partnership laid the foundations of a new republic. However, this new state did not last very long. The never-ending idea of enosis by the Greeks led to their ethnic neighbors who had been living together for hundreds of years. Turkey intervened on the island as a result of using the right of guarantee. II. After the Peace Operation, the island took its present form. The Turkish Republic of Northern Cyprus was established and became an independent Turkish state. As a matter of fact, the world gives unlimited rights to the corrupt Greek Cypriot Administration instead of recognizing this state. If Turkey is located next to the kin since the first day. This study we did II. Peace Operation is accepted as the beginning and it shows the change experienced in Turkish Cypriots. II. Peace Operation Turkish Cypriots with Turkey that has close relations with nearly a century apart. Historical and sociological information that is benefiting from interactions with nearly fifty years of research took place between Turkey and the TRNC have been made. The religious lives and perceptions of Turkish Cypriots tried to be measured. Faith, worship, religious practice, religious perception and so on. the differences in dimensions have been revealed. Güzelyurt was chosen as the sample. Güzelyurt is the fourth largest city center of the island. It is a Turkish homeland since 1974. Key concepts: II. Peace Operation, Turkish Cypriots, religious life, religious perception, worship, faith.