Akşehir Taş Eserler Müzesi'ndeki Beylikler ve Osmanlı Dönemi mezar taşları
Gravestones of beyliks and Ottoman Period in Akşehir Museum of Stone Artifacts
  1. Tez No: 575974
  2. Yazar: SEVCAN KARAPIÇAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÇETİNASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzecilik, Sanat Tarihi, Museology, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Beylikler, Osmanlı, Mezar Taşları, Akşehir, Beyliks, Ottoman, Gravestones, Akşehir
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sanat Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 229
Özet
Akşehir Taş Eserler Müzesi'ndeki Beylikler ve Osmanlı Dönemi Mezar Taşları" adlı bu çalışmamızda, 79 adet baş şahidesi, 36 adedinin ise ayak şahidesi olduğu toplam 115 mezar taşı örneği incelenmiştir. 79 baş şahidesi örneğinden 56 tanesi erkek baş şahidesi, 21 adedi kadın baş şahidesidir. Geriye kalan 2 baş şahidesi örneğinin kimliği tespit edilememiştir. 36 ayak şahidesi örneğinden 3 tanesi erkek ayak şahidesi, 1 tanesi kadın ayak şahidesidir. Geriye kalan 32 ayak şahidesi örneğinin baş şahidelerinden ayrı olmaları nedeniyle kimlikleri tespit edilememiştir. Mezar taşı örnekleri form bakımından farklı biçim ve özelliklerine göre incelenmiştir. İncelemiş olduğumuz mezar taşları örneğinden başlık kısmının mevcut olduğu örnekler erkek başlık tipleri ve kadın başlık tipi olmak üzere iki başlık altında ele alınmıştır. Erkek baş şahideleri üzerinde kavuk, sarık fes ve başlık olmak üzere 4 değişik tipte başlık çeşidine rastlanılmıştır. Kavuk, sarık ve fes farklı biçim ve özelliklerine göre kendi içerisinde alt gruplar incelenmiştir. Kadın mezar taşları üzerinde ise kadın fesi olarak tanımlanan tek tip başlık çeşidi bulunmaktadır. İncelemesi yapılan mezar taşları içerisinde en eski tarihli olanı 1336-37 yılına, en yeni tarihli olanı ise 1905 yılına tarihlendirilmektedir. Tamamı mermer malzemeli olan eserlerde oyma ve kazıma teknikleri kullanılmıştır. Süsleme olarak ise yazı, bitkisel, geometrik ve nesnel karakterli süsleme kompozisyonlarına yer verilmiştir. İncelemiş olduğumuz mezar taşları üzerinde sülüs ve ta'lik yazı olmak üzere iki çeşit yazı tipi tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study named“Gravestones of Beyliks and Ottoman Period in Akşehir Museum of Stone Artifacts”total 115 gravestones were researched of which 79 pieces are head grave posts and 36 are foot grave posts. From 79 head grave posts, 56 pieces are male head grave posts and 29 are female head grave posts. The rest 2 of them are unidentified. As from 36 foot grave posts, 3 are male foot grave posts and 1 is female foot grave post. Since the rest 32 pieces that care separated from head grave posts, the identities of them could not be determined. The Grave stone samples were examined according to their different shapes and features. Examples of gravestones are discussed under two headings; male headed gravestones and female headed gravestones. Male head grave Stones are encountered with four types of caps as qulted turban, turban and tarbush. Quilted turban, turban and tarbush are researched under subheadings according to their from, style and features. And on female head grave Stones, there are one type cap style called female tarbush. This heading is in two different applications in question. The oldest grave stone we handled is dated 1336-37 and the newest is 1905. On arifacts whose materials are wholly marble, such tecniques as carving and scarping are used. Two types of writing, are determined as a third and ta'lik on the grave stones. As to ornamentation; motifs with writing, botanic geometric and objective letters took part.