Silivri'de (İstanbul) konut yeri seçimi ve şehir içi hareketlilik
Housing choose and intra urban mobility in Silivri
  1. Tez No: 575983
  2. Yazar: SEREN DOĞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÜZEYİR YASAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Kamu Yönetimi, Geography, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Şehir İçi Hareketlilik, Konut Yeri Seçimi, Silivri, İntra Urban Mobility, Housing Choose, Silivri
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalışmada, İstanbul metropolü sınırları içinde gelişim gösteren Silivri şehrinde nüfusun şehir içi hareketliliği ve konut yeri seçimi üzerinde etkili olan faktörleri irdelemektedir. Tarihsel süreç içerisinde şehrin yaşamış olduğu mekansal büyüme süreci ve artan nüfus dikkate alınarak günümüz şartlarında şehir içi hareketlilik geçmişteki ve gelecekteki boyutlarıyla ele alınmıştır. Tezde Neo-klasik yaklaşımı temel alan modeller esas alınmıştır. Bu doğrultuda konut hareketliliğinde önemli bir unsur olduğu düşünülen Memnuniyet yaklaşımına göre konut tercihlerinde önemli bulma eğilimleri dikkate alınmıştır. Bu yaklaşımlar doğrultusunda Silivri şehrinde konut yeri seçimini etkileyen faktörler belirlenerek hanehalkının konut tercihlerinde önemli olduğu düşünülen faktörler analiz edilmiştir. İstanbul metropolü içinde gelişen çalışma sahasında şehir içi hareketliliğin boyutlarını ortaya konmaya çalışılmıştır. Araştırmada literatür dikkate alınarak konuyla ilgili çalışmalar teori ve bulgular yönünden karşılaştırılmıştır. Hareketlilik analizleri sonucunda, erişilebilirliğin konut yeri seçiminde en önemli unsur olduğu tespit edilmiştir. Literatürün aksine konut özellikleri taşınmada ikinci unsur olarak belirlenmiştir. Literatürde konuta ait özelliklerin taşınmada en önemli unsur olduğu vurgulanırken Silivri'de erişilebilirlik konut özelliklerinden daha etkili bir faktör olarak tespit edilmiştir. Hareketliliğin en önemli üçüncü unsuru güvenlik faktörü olmuştur. Bu durum büyükşehirler için beklenen bir durum olarak kabul edilmiştir. Silivri şehrinde hareketliliğin belirlenmesi doğrultusunda yapılan analizler neticesinde Silivri şehrinde geçmişteki hareketlilikte 20-40 yaş grubundaki hanehalkı en fazla konut değiştirdiği anlaşılmaktadır. Geçmişteki Hareketlilikte aylık gelir durumuna göre hareketliliğin en fazla 2000-6000 TL gelir grubu arasındadır. Eğitim durumuna göre hareketliliğin en fazla olduğu eğitim düzeyi Silivri şehrinde üniversite düzeyi olarak tespit edilmiştir. Hanehalkı sayısı arttıkça hareketliliğin azaldığı tespit edilmiştir. Silivri şehrinde taşınmada temel etken erişilebilirlik olarak karşımıza çıkmaktadır. Sonuç olarak Silivri şehrinde konut yeri seçimi ve hareketliliği bağlamında yapılan analizlere göre etkili olan faktörler ortaya koyulmuştur. Silivri'de erişilebilirlik dışında konut özellikleri, güvenlik faktörü, konut çevresine ait özellikler ve sosyal ağlar ve ilişkiler şehir içinde gerçekleşen konut yeri seçiminin temel belirleyicileridir.
Özet (Çeviri)
In this study, the factors that are effective on intra urban mobility and housing choose in the city of Silivri which developes within the borders of İstanbul metropolis have been studied. Considering the spatial growing of the city and it's population in the historical process, intra urban mobility has been handled in presenconditions with its past and future dimensions. In the thesis, the models grounded on Neo-classical approach have been discussed. In this direction, the tendencies of housing based on complacency approach have been noted. Related to this point, the factors that affect house choosing in the city of Silivri have been determined and their effects on the preferences of the family members have been analysed. The intra urban mobility has been presented within the developing working cite of İstanbul metropolis. In the research, considering the literature, the studies related to the topic have been compared according to theories and findings. According to mobility analysis, accessibility has been determined as the most important point in house choosing. Contrary to the literature, the features of a house have been determined as the second element of moving a house. While in the literature the features of a house is stated as the essential point of moving a house, in this thesis it has been found out that accessibility is the main element of moving a house in Silivri. Security, has been determined as the third important element of mobility. This stiuation is accepted as the expected out come of metropolis. As a result of the previous researches which were carried out to determine the mobility in the city of Silivri, it is seen that the members of the families aged between 20 and 40 have mostly changed houses. It is seen in the research that the past mobility was most active in the level of income between 2000 and 6000 Turkish Liras. As the education level of mobility, it is seen that the people who have a college degree have most moved in the city of Silivri. It has been determined that while the number of family has increased, the number of mobility has decreased. The basic factor in moving a house in Silivri has been determined as accessibility. As a conclusion, the effective factors depending on the analysis in the context of house choosing and mobility in the city of Silivri have been found out in this thesis. Apart from mobility, the other factors that affect house choosing in Silivri have been determined as house features, security factors, features related to house environment and social networks and relations.