Yoğun bakım hemşirelerinin hasta güvenliğine ilişkin tutumlarının değerlendirilmesi
Evaluation of intensive care nurses' attitudes towards patient safety
- Tez No: 575984
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TULÜHA AYOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Yoğun bakım, yoğun bakım hemşiresi, hasta güvenliği, hasta güvenliği tutumu, Intensive care, intensive care nurse, patient safety, patient safety attitude
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bal, G. (2019). Yoğun Bakım Hemşirelerinin Hasta Güvenliğine İlişkin Tutumlarının Değerlendirilmesi. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği ABD. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul. Araştırma, yoğun bakım hemşirelerinin hasta güvenliğine yönelik tutumlarını değerlendirmek amacıyla tanımlayıcı ve kesitsel olarak yapıldı. Araştırmanın evrenini, Mart 2018 ve Mayıs 2018 tarihleri arasında Kocaeli'nde bulunan kamu ve üniversite hastanelerinin yoğun bakımlarında çalışan toplam 273 hemşire; örneklemini ise evreni bilinen örnekleme yöntemine göre 161 hemşire oluşturdu. Veriler yüzyüze görüşme yöntemiyle“Anket Formu”ve“Hasta Güvenliği Tutum Ölçeği”kullanılarak toplandı. Veriler, NCSS (Number Cruncher Statistical System) programı ile tanımlayıcı istatistiksel methodlar kullanılarak değerlendirildi. Araştırma öncesinde gerekli kurumlardan etik ve kurum izni, ölçek sahibinden ve hemşirelerden izin alındı. Araştırma kapsamına alınan yoğun bakım hemşirelerinin yaş ortalamasının, 32,66±6,15 olduğu; %84,5'inin kadın, %60,2'sinin lisans mezunu, %71,4'ünün medeni durumunun evli olduğu bulundu. Yoğun bakım hemşirelerinin Hasta Güvenliği Tutum Ölçeği'nden ortalama 155,49±22,15 puan; ölçeğin alt boyutları olan iş doyumundan 32,11±7,40, ekip çalışmasından 44,01±7,05, güvenlik ikliminden 17,89±3,38, yönetim anlayışından 24,25±5,09, stres tanımlamadan 19,68±4,66 ve çalışma koşullarından 17,54±2,95 puan aldıkları belirlendi. Hemşirelerin hasta güvenliğine ilişkin tutumlarının sosyo-demografik özelliklerinden yaş, cinsiyet, eğitim durumuna göre hasta güvenliği tutum puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde fark olmadığı ancak medeni duruma göre ölçeğin ekip çalışması alt boyutunda gruplar arasında anlamlı fark bulunduğu saptandı. Hemşirelerin kadroya, meslekte çalışma süresine, yoğun bakımda çalışma süresine ve haftalık çalışma süresine ve hasta güvenliği eğitimi alma durumuna göre hasta güvenliği tutum puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde fark saptanmadı. Çalışılan hastane, yoğun bakım basamağı, gece vardiyası tutma sayısı ve yoğun bakım sertifikası olma durumuna göre iş doyumu alt boyutunda; gece vardiyası tutmasına göre ekip çalışması, güvenlik iklimi, yönetim anlayışı alt boyutları ve toplam ölçek puanında; çalışma şekline göre iş doyumu, güvenlik iklimi, yönetim anlayışı alt boyutlarında ve toplam ölçek puanında gruplar arasında fark saptandı. Hasta güvenliği eğitim sertifikası olan ve hasta güvenliği konusunda yeterli bilgi ve yetkinliğe sahip olduğunu düşünenlerin hasta güvenliği tutumu anlamlı düzeyde yüksek bulundu. Sonuç, yoğun bakım hemşirelerinin orta düzeyde ve pozitif bir hasta güvenliği tutumu izlediği belirlendi.
Özet (Çeviri)
Bal, G. (2019). Evaluation of Intensive Care Nurses' Attitudes Towards Patient Safety. Istanbul University-Cerrahpasa, Institute of Graduate Studies, Department of Surgical Nursing. Master Thesis. Istanbul. The research was conducted descriptively, and cross-sectionally to evaluate the attitudes of intensive care unit nurses towards patient safety. The population of the research consisted of intensive care nurses working in Kocaeli province at public and university hospitals, and a total of 273 nurses who were working between March 2018, and May 2018, sample consisted of 161 people according to the known sampling method of population. Data were collected by face to face interview method, and“Survey Form”, and“Patient Safety Attitude Questionnaire”were used. The data were assessed by means of the NCSS (Number Cruncher Statistical System) program by using the descriptive statistical methods. Prior to the research, ethical and institutional permission was obtained from required institutions, the scale holder and the nurses. Included in the research intensive care nurses' mean age were 32.66 ± 6.15, 84.5% were women, 60.2% had bachelor's degree, marital status of 71.4% were found married. Intensive care nurses' the Patient Safety Attitude Questionnaire mean was 155.49±22.15 point; from scale's sub-dimensions of job satisfaction 32.11±7.40, from team work 44.01±7.05, from safety climate 17.89±3.38, from management perception 24.25±5.09, from defining stress 19.68±4.66 and from work conditions 17.54±2.95 point were determined. There was no statistically significant difference between the socio-demographic characteristics of nurses' attitudes towards patient safety according to age, gender and educational status, but there was a significant difference between the groups in the sub-dimension of teamwork according to marital status. No statistically significant difference was found between the nurses' attitude scores according to the staff, working hours in the occupation, working hours in the intensive care unit, weekly working hours and patient safety education. In the sub-dimension of job satisfaction according to which hospital nurse works, intensive care level, number of night shifts and certificate of intensive care; according to night shift number, teamwork, security climate, management perception sub-dimensions and total scale score; there were differences between the groups in terms of job satisfaction, security climate, management understanding sub-dimensions and total scale score. Patient safety attitude was found to be significantly higher in patients who had a patient safety education certificate and who thought that they had sufficient knowledge and competence in patient safety. As a result, it was determined that intensive care nurses had a moderate and positive patient' safety attitude.