Örgütsel adalet ve örgütsel destek algısının öznel iyi oluş üzerine etkisi: Havacılık yer hizmetleri çalışanları üzerine bir çalışma
The effect of organizational justice and organizational support perception on the occupational performance: A study on aviation ground services employees
- Tez No: 576019
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİDEM RODOPLU ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sivil Havacılık, İşletme, Civil Aviation, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Havacılık, Yer Hizmeti Kuruluşları, Havacılık Çalışanları, Örgütsel Adalet, Öznel İyi Oluş, Örgütsel Destek, Aviation, Ground Handling Organizations, Aviation Employees, Organizational. Justice, Subjective Well-Being, Organizational Support
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Havacılık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmanın temel amacını, havalimanı yer hizmetleri çalışanlarının örgütsel adalet ve örgütsel destek algılarının öznel iyi oluşları üzerindeki etkisinin incelenmesi oluşturmaktadır. Çalışmada ayrıca, örgütsel adalet, örgütsel destek ve öznel iyi oluş ile bazı demografik değişkenler arasındaki ilişkiyi ortaya koymak da amaçlanmıştır. Çalışmanın örneklemini Türkiye'nin birçok havalimanında hizmet vermekte olan A sınıfı çalışma sertifikasına sahip bir yer hizmeti kuruluşunun İstanbul Havalimanındaki 182 çalışanı oluşturmaktadır. Analiz sonucunda elde edilen bulgular, çalışma hipotezlerini büyük ölçüde destekler niteliktedir. Söz konusu bulgulara göre, örgütsel adalet, örgütsel destek ve öznel iyi oluş değişkenlerinin bazıları ile demografik özelliklerin bir kısmı anlamlı farklılıklar göstermektedir. Ayrıca örgütsel adalet, örgütsel adaletin alt boyutları ve örgütsel destek ile öznel iyi oluş arasında anlamlı ilişkiler saptanmıştır. Çalışmanın temel amacı üzerine kurulu söz konusu hipotezlerin bulguları, örgütsel adalet ve örgütsel destek algısının öznel iyi oluş üzerinde pozitif yönde etkisi olduğu yönündedir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to determine the place where the employees of airport ground handling services have a strong influence on organizational justice and organizational support. The aim of the study is to reveal the unity in organizational justice, organizational support, subjective well-being with some demographic variables. The sample of the study is being consisted by 182 employees of a ground handling company at Istanbul Airport, that operates in various airports in Turkey which has A class labour certificate. The findigs of the analysis support the study hypotheses to a large extent. According to the findings, some of the variables of organizational justice, organizational support and subjective well-being and some of the demographic characteristics show significant difference. Significant relationship were also found between sub-dimensions of organizational justice and orgazinational support and between organizational support and subjective well-being. The findings of these hypotheses based on the main purpose of the study are that the perception of organizational justice and organizational support has a positive effect on subjective well-being.