Bir özel hastanede örgütsel adalet algısının iş tatmini üzerindeki etkisi
  1. Tez No: 653146
  2. Yazar: EBRU AKÇA ÜRTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AFSUN EZEL ESATOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Adalet Algısı, İşlemsel Adalet Algısı, Dağıtım Adaleti Algısı, Etkileşim Adaleti Algısı, İş Tatmini, İçsel Tatmin, Dışsal Tatmin, Organizational Justice, Procedural Justice, Distributive Justice, Interaction Justice, Job Satisfaction, Intrinsic Satisfaction, Extrinsic Satisfaction
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Araştırmanın amacı, sağlık kurumlarında örgütsel adalet ve örgütsel adalet boyutlarının iş tatmini üzerindeki etkisi incelenmektedir. Araştırmada iş görenlerin, örgütsel adalet, örgütsel adalet boyutları, iş tatmini ve iş tatmini boyutlarının çeşitli kişisel özelliklere (yaş, cinsiyet, medeni durum, öğrenim durumu, çalışılan birimdeki süre, kurumdaki çalışma süresi, çalışılan birim ve kadro unvanına (meslek)) göre farklılık gösterip göstermediği belirlenmiştir. Araştırmanın evreni 15.11-2018-15.12.2018 tarihleri arasında Ankara'da özel bir hastanede hekim, hemşire, koordinatör, direktör ve üst düzey yönetici dışında sağlık hizmetleri personeli, idari hizmetler personeli, teknik ve destek hizmetler personelinden oluşan 576 işgören oluşturmaktadır. Araştırma anketini kabul eden toplam 288 personel araştırma kapsamında değerlendirmeye alınmıştır. Araştırmaya katılan çalışanların sosyodemografik özelliklerden yaş, medeni durum, öğrenim durumu, çalışılan birimdeki süre, kurumdaki çalışma süresinin örgütsel adalet, örgütsel adalet boyutları, iş tatmini ve iş tatmini boyutları puanları arasında istatistiksel anlamlı farklılık bulunmamıştır. Sosyodemografik özelliklerden olan cinsiyetin örgütsel adalet algısı ve örgütsel adalet algısı boyutlarının puanları arasında istatistiksel anlamlı fark bulunmaz iken, cinsiyetin iş tatmini ve iş tatmini boyutlarının puanları arasında istatistiksel anlamlı fark bulunmuştur. Son olarak çalışılan birimin işlemsel adalet (prosedür) adalet algısı ve dışsal tatmin puanları arasında istatistiksel farklılık bulunmamış olup, dağıtım adaleti, kişilerarası/bilgisel (etkileşimsel) adaleti, örgütsel adalet, içsel tatmin ve iş tatmini puanları arasında istatistiksel anlamlı bir fark bulunmuştur. Araştırmaya katılan çalışanlar için yapılan pearson korelasyon analizinde, işlemsel adalet algısı ile dağıtımsal adalet algısının (yüksek korelasyon); işlemsel adalet algısı ile kişilerarası/bilgisel (etkileşimsel) adalet algısı (yüksek korelasyon), dağıtım adaleti algısı ile kişilerarası/bilgisel (etkileşimsel) adaleti algısı (orta düzey korelasyon), içsel tatmin ile dışsal tatmin (çok yüksek korelasyon) arasında pozitif ilişki saptanmıştır. Örgütsel adalet algısının boyutları arasında pozitif ilişki saptanmış olup, bu boyutların iş tatmini boyutları ile zayıf-orta düzey de olsa negatif yönde ilişki saptanmıştır. Bu boyutların korelasyonları istatistiksel olarak anlamlı çıkmıştır. İş tatmininin (bağımlı değişken), işlemsel adalet algısı, dağıtımsal adalet algısı ve kişilerarası/bilgisel (etkileşimsel) adalet algısı (bağımsız değişkenler) tarafından açıklanıp açıklanmadığı çoklu regresyon yöntemiyle incelenmiş; bütün varsayımları tüm modellerde incelenmiş ve tüm varsayımları sağladığı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the research is to analyze the effect of organizational justice and organizational justice dimensions on job satisfaction in health institutions. Those who work in research, organizational justice, organizational justice dimensions, job satisfaction, and job satisfaction on various dimensions of personal characteristics (age, gender, marital status, education, working in the units, while the working time in the organisation, work unit and position title (occupation)) differ according to whether it is determined. Universe of research 15.11-2018-15.12.2018 it consists of medical services personnel, administrative services personnel, technical and support services personnel other than physician, nurse, coordinator, director and senior manager at a private hospital in Ankara. The universe of research consists of 576 employees. A total of 288 personnel who accepted the research survey were evaluated within the scope of the research. Ociodemographic characteristics of surveyed employees age, marital status, education, working in the units while in the organisation of working time organizational justice, organizational justice dimensions, job satisfaction, and there was not a statistically significant difference between the scores of job satisfaction dimensions. Sociodemographic characteristics, perceptions of organizational justice organizational justice perceptions of gender and there is not a statistically significant difference between the scores of the dimensions, while the dimensions of job satisfaction and gender there was no statistically significant difference between the scores of job satisfaction. Finally, the operational work of the unit justice (procedure) external satisfaction scores and perception of Justice does not have a statistically significant difference between the distribution of Justice, interpersonal/informational (interaction) Justice, organizational justice, intrinsic satisfaction, and there was a statistically significant difference between job satisfaction scores. For employees surveyed as a result of Pearson correlation analysis, Transactional justice with the perception of the perception of distributive justice (high correlation), with the perception of interpersonal justice, transactional/informational (interaction) perception of Justice (high correlation), the distribution with the perception of interpersonal justice/informational (interaction) perception of Justice (mid-level correlation), intrinsic satisfaction and extrinsic satisfaction (very high correlation) there is a positive relationship between. A poasitfi relationship was observed between the dimensions of organizational justice perception and a negative, albeit weak-moderate, relationship was determined with the dimensions of job satisfaction. Correlations of these dimensions have been statistically significant. Whether job satisfaction (dependent variable) is explained by transactional Justice perception, distributive justice perception and interpersonal/informational (interaction) Justice perception (independent variables) is examined by multiple regression method and all assumptions are examined in all models and observed to provide all assumptions.