Amprolyum hidroklorür, vitamin K3, metil paraben ve propil paraben'in HPLC yöntemiyle ayrılması ve tayini
Seperation and analysis of Amprolium Hydrochloride, vitamin K3, methyl paraben and propyl paraben with HPLC method
- Tez No: 576089
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMİT ERGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Amprolyum hidroklorür, Vitamin K3, Metilparaben, Propilparaben, HPLC validasyon, Amprolium hydrochloride, Vitamin K3, Methylparaben, Propylparaben, HPLC validation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Antiprotozoal etkili amprolyum hidroklorürü, pıhtılaşmayı önleme açısından etkili vitamin K3'ü ve antimikrobiyal koruyucu etkili metilparaben ve propilparabeni bir arada içeren ve bu içeriğiyle sıtma hastalığı, kala-azar hastalığı ve uyku hastalığını ortadan kaldırmaya yardımcı olarak kullanılan bu oral çözeltinin zaman açısından avantajı nedeniyle miktar analizi için eşzamanlı bir HPLC yöntemi geliştirilmiş ve gerekli validasyon parametreleri yapılmıştır. Analizlerde 25°C'de inertsil C8-3 4,6 x 250 mm, 5 µm kolon, 254 nm'de dalga boyunda heptan-1-sülfonik asit sodyum tuzu, glasiyel asetik asit, trietilamin tampon çözeltisi, asetonitril ve metanol kullanılmıştır. Cihazda oluşabilecek küçük çaptaki kolon sıcaklığı değişimi ve akış hızı değişiminin yöntemi etkilemediği güvenilirlik çalışması ile kontrol edilmiştir. Yapılan çalışmalarda test ve standart çözeltisinin 90 saat boyunca stabil olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Assay analysis and required validation parameters of oral solutions including antiprotozoal effective amprolium HCl, preventing clotting effective vitamin K3 and antimicrobial preservative effective methylparaben and propylparaben which are used to help eliminate malaria disease, kala-azar disease and sleep disease were performed in a simultaneous HPLC method due to its advantage in terms of time. Analysis were carried out at 25°C by using inertsil C8-3 4.6 x 250 mm, 5 µm column, PDA detector set at 254 nm, mobile phase formed of a mixture of heptane-1-sulfonic acid sodium salt, glacial acetic acid, triethylamine and acetonitrile and methanol. Selectivity, system suitability, linearity and accuracy parameters were studied and acceptable results were achieved. Small changes at column temperature and flow rate did not affect the method and this was controlled with the help of the reliability study. Test and standard solutions were observed to be stabil for 90 hours.