Hastane yöneticilerinin ileri maliyet yöntemleri ve karlılık hakkındaki değerlendirmeleri: 8. sağlık hizmet bölgesinde bir uygulama
Assessments by hospital managers on advanced cost methods and profitability: An application in 8. health care area
  1. Tez No: 576136
  2. Yazar: MUSTAFA ORHAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENİS BAHA BİÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Hastane yöneticileri, Maliyet, İleri Maliyetleme, Hospital Managers, Cost, Advanced Costing
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu araştırma, Hastane yöneticilerinin İleri Maliyet Yönetim Yaklaşımları hakkındaki bilgi düzeylerini ve bulundukları hastanelerde uygulanabilirliğini saptamak için yapılmıştır. Araştırma, kesitsel ve tanımlayıcı bir araştırmadır. Bu araştırmanın evrenini 8. Sağlık Hizmet bölgesi illeri olan Tokat ve Sivas'ta görev yapan yöneticiler oluşturmaktadır. Evrenden örneklem seçimine gidilmeyerek bütün evrene ulaşılmaya çalışılmıştır. Veri toplama aracı olarak ''Kişisel Bilgi Formu, Hastanelerde Karlılığı etkileyen faktörler ölçeği'' ve ''İleri Maliyet Yönetim Yaklaşımları'' anketinden oluşmaktadır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, hastane yöneticilerinin ileri maliyet yönetim yaklaşımlarını duyup bilgi sahibi olduğu ve hastanelerde karlılığı etkileyen faktörlere ilişkin olarak ise anketlerde verilen ifadelere ortalama olarak katıldığı saptanmıştır. Katılımcıların karlılığa ilişkin görüşleri incelendiğinde; ''Sağlık hizmetlerinin Fiyatlarının Tek Taraflı Belirlenmesi (Sosyal Güvenlik Kurumu) karlılığı olumsuz etkilemektedir'' ifadesine 5'li likert ölçeğinde 4,28 ortalama ile en yüksek katılım sağlanırken, ''Ülkemizde uygulanan sağlık hizmetleri fiyat tarifesi (Sağlık Uygulama Tebliği) hastanenin sağlık hizmeti üretim maliyetlerini karşılamaktadır.'' ifadesi için ise 2,11 ile en düşük ortalama olarak fikirlerini ifade etmişlerdir. Çalışmada ele alınan İleri Maliyet Yönetim Yaklaşımlarının yöneticiler tarafından bilinirliği incelendiğinde, Kıyaslama yaklaşımı yöneticilerin %86,8'i tarafından en çok bilinen yaklaşım olurken, Dengeli Puan Cetveli Yaklaşımı ise %50,9 ile en az bilinen maliyet yaklaşımı olarak ön plana çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to determine the knowledge level of hospital administrators about Advanced Cost Management Approaches and their applicability in the hospitals where they are located. Research is a cross-sectional and descriptive study. The universe of this research consists of the executives working in the 8th Health Service region. It was tried to reach the whole universe by not choosing the sample from the universe. The data collection tool consists of the Personal information form, the Factors affecting the profitability in hospitals scale and the Advanced Cost Management Approaches questionnaire. According to the results obtained from the study, it was found that hospital managers had heard the advanced cost management approaches and had knowledge about the factors affecting the profitability in hospitals and on average participated in the statements given in the questionnaires. When the opinions of the participants about profitability are examined; '' The one-sided determination of prices of health services (SGK) negatively affects the profitability '' in the 5-point Likert scale with an average of 4.28, while the highest participation is provided, '' the health care price tariff applied in our country (SUT) meets the costs of hospital health care production with 2.11 for the expression of the lowest average expressed their ideas. When the Advanced Cost Management Approaches are considered by the managers, the Benchmarking approach is the most known approach by 86.8% of the managers, while the Balanced Score Table approach is the least known cost approach with 50.9%.