Primer açık açılı ve preperimetrik glokomlu gözlerde makuler ganglion hücre kompleksi kalınlığı ile görme alanı duyarlık parametreleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between the sensitivity parameters of visual field and ganglion cell complex thickness in eyes with primary open angle and preperimetric glaucoma
  1. Tez No: 576139
  2. Yazar: OZAN BURGAZDERE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZCAN OCAKOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: PAAG, VFI, OMD, GHK, OKT, GHİPT, POAG, VFI, MMS, GCC, OCT, GCIPL
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Amaç: Primer açık açılı glokom (PAAG) ve preperimetrik glokomda makula ganglion hücre kompleksiyle (GHK) görme alanı duyarlık parametreleri arasındaki yapı-fonksiyon ilişkisinin farklı hastalık evrelerinde incelenmesi. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya farklı evrelerdeki 150 glokom hastasının 229 gözü ve 30 sağlıklı bireyin 60 gözü olmak üzere toplam 289 göz alındı. Humphrey görme alanı mean deviasyon (MD) değeriyle glokomlu gözler preperimetrik, erken, yerleşik ve ileri glokom olarak gruplandırıldı. Spektral domain-OKT ile peripapiller retinal sinir lifi tabakası (pRSLT) kalınlığı ve makula ganglion hücre analizi yapıldı. Görme alanında merkezi 10 derecedeki 12 noktanın dB cinsinden hassasiyetlerinin ortalaması alınarak Ortalama Makular Duyarlık (OMD) hesaplandı. Görme alanı indeksi (VFI) parametresi kaydedildi. OKT pRSLT çıktısında 7-11 saat kadranları arasındaki sinir lifi kalınlıkları ortalaması tRSLT olarak hesaplandı. Ganglion hücre analizi çıktısındaki ganglion hücre iç pleksiform tabaka (GHİPT) kalınlığı kaydedildi. İstatiksel analizler SPSS 21.0 (SPSS Inc.Chicago IL,USA) programıyla yapıldı. Bulgular: GHİPT ve tRSLT kalınlıklarıyla VFI ve OMD arasında anlamlı bir ilişki gözlendi. Preperimetrik glokomda GHİPT ile VFI ve OMD arasında anlamlı ilişki izlendi. Erken ve yerleşik glokomda GHİPT ve tRSLT ile VFI ve OMD arasında anlamlı ilişki bulundu. Tüm glokom gruplarında GHİPT ve tRSLT kalınlığı birbirleriyle uyumluydu. Sonuç: Glokomlu gözlerde GHİPT ve tRSLT kalınlıklarının glokomun ciddiyetiyle uyumlu olarak azaldığı tespit edildi. Preperimetrik glokomlu gözlerde kontrol grubuna göre GHİPT ve tRSLT kalınlığında azalma olması, glokom hasarının ganglion hücre analiziyle erken tanınabileceğini düşündürdü. tRSLT ve GHİPT kalınlığının VFI ve OMD ile birlikte kullanımı glokomun erken tanısında ve progresyonun saptanmasında önemli katkılar sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Investigation of the structure-function relationship between macular ganglion cell complex (GCC) and visual field sensitivity parameters in primary open-angle glaucoma (POAG) and preperimetric glaucoma in different stages of disease. Materials and method: A total of 289 eyes, including 229 eyes of 150 glaucoma patients and 60 eyes of 30 healthy subjects, were included in the study. Considering the mean deviation (MD) value of the eyes, the patients with glaucoma were grouped as preperimetric, early, moderate and advanced glaucoma. Peripapillary retinal nerve fiber layer (pRNFL) thickness and macular ganglion cell analysis were performed spectral-domain OCT. Mean Macular Sensitivity (MMS) was calculated from the mean of the sensitivities of the 12 points at the central 10 degrees in the visual field. MD and visual field index (VFI) parameters were recorded. From the OCT pRNFL output, the mean nerve fiber thickness between the 7-11 dials was recorded as the temporal retinal nerve fiber layer (tRNFL). The mean ganglion cell inner plexiform layer (mean GCİPL) thickness was recorded from ganglion cell analysis. Correlation of visual field functional values and OCT structural parameters were investigated. Statistical analysis was performed with SPSS 21.0 (SPSS Inc. Chicago IL, USA) program. Results: There was a correlation between GCİPL and tRNFL thickness and VFI and MMS. In preperimetric glaucoma, there was a significant relationship between GCIPL both VFI and MMS. In early and moderate glaucoma, there was a significant relationship between GCIPL and tRNFL both VFI and MMS. GCIPL and tRNFL thickness were consistent in all glaucoma groups. Conclusion: GCIPL and tRNFL thickness measurements were found to be decreased in accordance with the stage of glaucoma. A decrease in GCIPL and tRNFL thickness in eyes with preperimetric glaucoma compared to the control group suggested that glaucoma damage could be detected early by ganglion cell analysis. Combination of visual field parameters VFI and MMS values with tRNFL and GCIPL thickness can contribute to the early diagnosis and progression of glaucoma.