Kadınların siyasal katılımını etkileyen faktörler: Karşılaştırmalı bir analiz
Exploring the drivers of women's political representation: A comparative analysis
- Tez No: 982994
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EDİP ASAF BEKAROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Cinsiyet Kotaları, İstihdam, Kadınların Siyasal Katılımı, Karşılaştırmalı Siyaset, Parlamentoda Kadın Temsili, Comparative Politics, Gender Quotas, Employment, Women's Parliamentary Representation, Women's Political Participation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, kadınların siyasal katılımını belirleyen yapısal ve sosyoekonomik faktörleri nicel bir analiz çerçevesinde incelemektedir. 2000'li yıllardan itibaren dünya genelinde kadınların parlamentolardaki temsili önemli ölçüde artmış olsa da bu artış ülkeden ülkeye büyük farklılıklar göstermektedir. Bu tez, söz konusu farklılıkların arkasında hangi siyasal, ekonomik ve toplumsal faktörlerin rol oynadığını araştırmaktadır. Araştırmanın temel amacı, kadınların siyasal katılımını şekillendiren unsurları bütüncül bir biçimde analiz ederek hem akademik literatüre hem de politika yapım süreçlerine katkı sunmaktır. Bu doğrultuda kadınların siyasal katılımını etkileyen dört ana değişken olarak rejim türü, eğitim düzeyi, istihdama katılım oranı ve cinsiyet kotaları ele alınmıştır. 94 ülkenin verileri kullanılarak gerçekleştirilen ikili ve çoklu regresyon analizleri sonucunda, kadınların parlamentolardaki temsil oranlarını en güçlü biçimde etkileyen faktörlerin istihdama katılım ve cinsiyet kotası uygulamaları olduğu tespit edilmiştir. Buna göre, kadınların iş gücüne aktif katılımı ve yasal olarak güvence altına alınmış kota sistemleri, kadınların siyasal temsiliyetini anlamlı şekilde artırmaktadır. Diğer yandan, rejim türü ve eğitim düzeyinin tek başına belirleyici olmadığı, ancak diğer faktörlerle etkileşim içinde dolaylı etkiler yarattığı gözlemlenmiştir. Ayrıca, Olabildiğince Farklı Sistemler Tasarımı (OFST) yöntemiyle gerçekleştirilen vaka analizinde Ruanda ve İspanya örnekleri incelenmiştir. Ekonomik gelişmişlik ve rejim farklılıklarına rağmen her iki ülkede de yüksek kadın temsiline ulaşılmış olması, farklı siyasal sistemlerde benzer sonuçların ortaya çıkabileceğini göstermektedir. Sonuç olarak, bu araştırma kadınların siyasal katılımını artırmada kurumsal düzenlemelerin ve ekonomik katılımın belirleyici önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study employs a quantitative analytical framework to investigate the structural and socioeconomic determinants of women's political participation. While the global representation of women in parliaments has risen substantially since the 2000s, significant cross-national variation persists. This thesis seeks to explain these disparities by analyzing the role of key political, economic, and social factors, with the aim of contributing to both scholarly discourse and policy development. The analysis focuses on four principal variables: regime type, educational attainment, labor force participation, and gender quotas. Regression analyses of data from 94 countries identify legislated gender quotas and female labor force participation as the most robust predictors of higher parliamentary representation for women. The results demonstrate that legally mandated quota systems and women's active economic engagement are pivotal in enhancing their political presence. Conversely, regime type and education level, while not directly decisive, exert indirect influence through their interaction with other variables. A comparative case study of Rwanda and Spain, following the Most Different Systems Design (MDSD), reinforces these findings. Despite their divergent political and economic contexts, both nations have achieved high levels of female representation, underscoring that similar outcomes can be produced through different pathways. In conclusion, this research affirms that institutional mechanisms and economic inclusion are fundamental to advancing women's political participation.