Yetişkin bireylerde algılanan sosyal destek ve psikopatolojinin psikolojik dayanıklılık ile ilişkisinin incelenmesi
The relationship between perceived social support, psychopathology and resilience of adults
  1. Tez No: 576180
  2. Yazar: KÜBRA CEYHUN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET DİNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: psikolojik dayanıklılık, algılanan sosyal destek, psikopatoloji, anksiyete, depresyon, resilience, social support, psychopathology, anxiety, depression
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Çalışmanın amacı, yetişkin bireylerde sosyal destek ve psikopatoloji ile psikolojik dayanıklılık arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Araştırmanın evrenini, İstanbul'da yaşayan 18-40 yaş arasındaki yetişkinler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini, rastgele örnekleme yöntemi ile seçilen 194'ü (% 54.5) kadın, 162'si (% 45.5) erkek toplam 356 katılımcı oluşturmaktadır. Araştırmada, sosyodemografik bilgi formu, sosyal destek algısını ölçmek için Torun (1995) tarafından Türkçeye uyarlanan Sosyal Destek Ölçeği, psikopatolojik belirtileri ölçmek için Şahin ve Durak (1994) tarafından Türkçeye uyarlanan Kısa Semptom Envanteri ve psikolojik dayanıklılıkları ölçmek için Karaırmak (2007) tarafından Türkçeye uyarlanan Connor Davidson Psikolojik Sağlamlık Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın amaçlarını test etmek üzere verilerin analizinde Bağımsız Gruplar t Testi, ANOVA (Tek Yönlü Varyans Analizi), Pearson Momentler Çarpımı Korelasyonu ve Çoklu Regresyon Analizi kullanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre, yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi, yaşanılan yer ve romantik ilişki değişkenleri ile psikolojik sağlamlık ölçeği alt boyutları arasında anlamlı farklılık saptanmıştır (p < .05). Psikolojik dayanıklılık ile sosyal destek arasında pozitif yönde, psikopatolojik belirtiler ile negatif yönde anlamlı ilişki olduğu görülmüştür (p < .05). Sosyal destek ve anksiyete psikolojik dayanıklılık değişkeninin toplam varyansının % 7 lik bir kısmı açıklamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the present study is to investigate the relationship between social support, psychopathology and resilience of adults. The sample of the is consisted of 356 adult participants (194 female, 162 male). Socio-demographic Form, Social Support Scale is adopted to Turkish by Torun (1995), Bried Symptoms Inventory is adopted to Turkish by Şahin and Durak (1994) and Connor Davidson Resilience Scale is adopted to Turkish by Karaırmak (2009) were used to collect the data in this study. Independent t-test, ANOVA, Pearson Moments Correlation and Regression Analysis were used to analyze. According to results of the research, a significant difference was observed between age, gender, educational level to whom participants live with, romantic relationship and factor of Resilience Scale. Positive correlation was observed between social support and resilience; whereas negative correlation was observed between psychopathology and resilience. As a result, it was found that social support and anxiety predicted resilience.