Electronic music festivals and the continuity as an issue: The cases of Denmark and Turkey
Elektronik müzik festivalleri ve süreklilik sorunu: Danimarka ve Türkiye örnekleri
- Tez No: 576192
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERHAN ADA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, İletişim Bilimleri, Music, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Müzik Endüstrisi, Elektronik Müzik, Festival, Sürdürülebilirlik, Elektronik Müzik Festivali, Danimarka, Festival Kültürü, Music Industry, Electronic Music, Festival, Continuity, Electronic Music Festival, Denmark, Festival Culture
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kültür Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Günümüzde globalleşme ile ortaya çıkan ortak kültür, müzik endüstrisine de yansımaktadır. Her toplumun sahip olduğu kendine has kültürel kodların yanı sıra, paylaşılan bu ortak müzik kültürü ile global trendler ortaya çıkmaktadır. Underground bir kültürü olan elektronik müzik, son yıllarda dünyada yükselen trend haline gelmiştir. Popüler kültürün bir parçası haline gelen elektronik müzik, köklü müzik festivallerinde kendine yer bulmaya başlamıştır. Ayrıca, elektronik müzik festivalleri sayıca artmakta ve içerikleri çeşitlenmektedir. Tüm bu global kültür trendlerinden, Türkiye'de etkilenmektedir. Danimarka, köklü festival kültürü ile çalışmada süreklilik kavramının incelendiği bir diğer ülke olmuştur. Distortion Festival ve Strøm Festival, Danimarka elektronik müziğinin iki önemli festivali olarak, süreklilik kavramının incelendiği örnekler olarak yer almıştır. Bu tez, 10 yıldır devam eden elektronik müzik festivallerini inceleyerek, festival ve müzik kültürü üzerine bir inceleme sunmaktadır. Çalışma ile Türkiye ve Danimarka'daki güncel elektronik müzik ve festival sektörü üzerinden festival kültürü ve festival süreklilik kavramı irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, emerging common culture with globalization is also reflected to music industry. Each society has its own cultural codes. Besides, global trends are emerging with shared common musical culture. Electronic music comes from an underground culture and it has become a rising trend in the world in recent years. Lately, electronic music become part of the popular culture and finds a place for itself in deep-rooted music festivals as well. Moreover, numbers of electronic music festivals are increasing and their content is varied. Of course, Turkey is affected by all this global cultural trends. Denmark has been chosen as another case to examine the continuity notion with its deep-rooted festival culture. Distortion Festival and Strøm Festival are two successful electronic music festival examples to analyze continuity issue. This dissertation examines electronic music festivals which have been going on actively over 10 years. Furthermore, it presents a review on festival and music culture. The concept of festival culture and festival continuity has been examined through the current electronic music and festival sector in Turkey and Denmark.