Gentamisin ile indüklenen nefrotoksisitede ferulik asitin etkisi
Effect of ferulic acid on gentamicin induced nephrotoxicity
  1. Tez No: 576197
  2. Yazar: BETÜL ATIŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇETİN PEKÇETİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Böbrek, Gentamisin, Ferulik Asit, Rat, Kidney, Gentamicin, Ferulic Acid, Rat
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
Amaç: Gentamisin (GM), genellikle hayatı tehdit edici Gram-negatif bakterilerin sebep olduğu hastalıkların tedavisinde kullanılan aminoglikozid grubu antibiyotiktir. Gram negatif bakterilere karşı geniş bakterisid spektruma sahip olmakla birlikte beta-laktamlara direnç gösteren mikroorganizmalara karşı etkin olması ve maliyetinin düşük olması nedeni ile kullanım alanı oldukça geniştir. En önemli yan etkisi ise nefrotoksisitedir ve akut böbrek yetmezlikli olguların %10-20'sinden sorumludur. Ferulik asit, bitkilerin tohum ve yapraklarında bulunan fenolik asittir. Özellikle pirinç, buğday, yulaf, portakal, ananas, enginar gibi bitkilerdemikatrı oldukça fazladır. Ayrıca kimyasal yapısı güçlü bir antioksidan olan kurkumine benzer ve hidroksisinnamik asit ailesine mensuptur. Daha önce yapılan çalışmalar ferulik asitin DNA ya zarar veren süperoksit, nitrikoksit ve hidroksil radikalleri gibi serbest radikalleri etkisiz hale getiren bir antioksidan olduğunu gösterilmiştir. Gentamisin ile indüklenmiş böbrek hasarına karşı ferulik asitin etkisinin histolojik olarak incelenmesine ait çalışmaya literatürde rastlamadık. Biz bu çalışmada amacımızı gentamisin verilerek nefrotoksisite oluşturulan sıçan böbrek dokusunda, meydana gelen hasara karşı kuvvetli bir antioksidan olan ferulik asitin uygulamasının histokimyasal, histomorfometrik, immünohistokimyasal, ve biyokimyasal etkilerini incelemek olarak belirledik. Yöntem: Çalışmamızda 28 adet wistar albino suşu dişi sıçan kullandık. Deneklerimizi kontrol = Grup 1 (n=7), Gentamisin = Grup 2 (n=7), Gentamisin +ferulik asit =Grup 3 (n=7)ve Ferulik asit = Grup 4 (n=7) olarak 4 grupta topladık. Tüm grupları deneyin başlangıcında ve sonunda 24 saatlik metabolik kafeslerde bekleterek kan ve idrar örneklerini topladık. Kontrol (Grup1) grubumuza hiçbir uygulama yapmadık. Gentamisin grubuna (Grup 2) 8 gün süre ile günde tek doz ip.yol ile Gentamisin (80mg/kg) enjeksiyonu yapıldı . Gentamisin + Ferulik asit grubuna (Grup 3) 8 gün süre ile günde tek doz ip yoldan (80mg/kg) Gentamisin ve p.o yol ile Ferulik asit (50 mg/kg) uygulandı. Ferulik asit grubuna (Grup 4) 8 gün süre ile günde tek doz p.o yoldan 50 mg/kg Ferulik asit uygulandı. 8. Günün sonunda denekler metabolik kafeslerde 24 saat tutuldu ve deneklerin idrar ve kan örnekleri alınarak sakrifikasyon işlemi gerçekleştirildi. Bulgular: Sakrifikasyon yolu ile elde ettiğimiz doku örnekleri histolojik ve biyokimyasal yönden değerlendirildi. Kontrol ve Ferulik asit grubunda histolojik,immunhistokimyasal ve biyokimyasal olarak normal sonuçlar elde ederken Gentamisin grubunda serum ve idrarda artmış üre ve kreatinin değerleri ile böbrek dokusunda tubüler dilatasyon, fırçamsı kenar kaybı, tubüler dejenerasyon, hiyalin kast ve mononükleer hücre infiltrasyonuna yoğun olarak rastlandı. VEGF, KIM-1, Aktif Kaspaz 3 immunreaktivitesi de Gentamisin grubunda artmış olarak tespit edildi. Gentamisin + Ferulik asit grubunda ise Gentamisin grubunda olan değişikliklerin oldukça azaldığı gözlendi. Sonuç: Elde ettiğimiz verilere dayanarak Gentamisine bağlı nefrotoksisitede Ferulik asitin koruyucu etkisinin olduğunu gözlemledi.
Özet (Çeviri)
Objective: Gentamicin (GM) is an aminoglycoside group antibiotic used in the treatment of diseases caused by life-treatining Gram negative bacteria. Although it has a wide bactericidal spectrum against gram negative bacteria, it has a wide range of applications due to its low cost and microorganisms that are resistant to beta-lactams.The most important side effect is nephrotoxicity and it is responsible for 10-20% of patients with acute renal failure. Ferulic acid is phenolic acid found in the seeds and leaves of plants. Especially in rice, wheat, oats, oranges, pineapple, artichoke, such as the amount of plants is quite large. In addition, the chemical structure is a strong antioxidant similar to that of kurkumin and belongs to the hydroxycinnamic acid family. Previous studies have shown that ferulic acid is an antioxidant that neutralizes free radicals such as superoxide, nitric oxide and hydroxyl radicals which damage DNA. Histological study of the effects of ferulic acid against gentamicin-induced kidney damage was not reported in the literature. In this study, we aimed to investigate the histochemical, histomorphometric, immunohistochemical, and biochemical effects of the application of ferulic acid, a powerful antioxidant against damage in rat kidney tissue, in which nephrotoxicity was induced by gentamicin. Method: We used 28 wistar albino strain female rats in our study. We collected our subjects in four groups as control = Group 1 (n = 7), Gentamicin = Group 2 (n = 7), Gentamicin + ferulic acid = Group 3 (n = 7) and Ferulic acid = Group 4 (n = 7). We collected blood and urine samples by resting all groups at the beginning and end of the experiment in 24-hour metabolic cages.We did not apply anything to our control group(Group 1). Gentamicin (80mg / kg) was injected into the gentamicin group (Group 2) once daily for 8 days with a single dose of ip. Gentamicin + ferulic acid group (Group 3) was administered a single daily dose of (80 mg / kg) per day for 8 days with Gentamycin and pO pathway for ferulic acid (50 mg / kg). Ferulic acid was administered to the ferulic acid group (Group 4) for 8 days with a single dose of p.o. (50 mg / kg) per day. At the end of the 8th day, subjects were kept in metabolic cages for 24 hours and urine and blood samples were taken and sacrification was performed. The tissue samples obtained by sacrification were evaluated histologically and biochemically.In control and ferulic acid groups, normal results were obtained histologically, immunohistochemically and biochemically, whereas in gentamicin group, tubular dilatation, brushed edge loss, tubular degeneration, hyaline cast and mononuclear cell infiltration in kidney tissue and urinary urea and creatinine values were found to be increased.VEGF, KIM-1, Caspase 3 immunoreactivity was also increased in the Gentamycin group.Changes in the gentamicin group was observed to be significantly reduced in the Gentamicin + Ferulic acid group. Conclusion: Based on the obtained, we observed that ferulic acid has a protective effect on nephrotoxicity due to gentamicin.