Ratlarda gentamisine bağlı nefrotoksisitede karadut pekmezinin etkileri
Effects of black mulberry molasses on gentamicin-induced nephrotoxicity in rats
  1. Tez No: 773005
  2. Yazar: FEYZİ DOĞRU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALAADİN POLAT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoloji, Nefroloji, Physiology, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: Akut böbrek hasarı, antioksidanlar, oksidatif stres, rat, Acute kidney injury, antioxidants, oxidative stress, rat
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Amaç: Böbrekler ilaca bağlı toksisitenin hedef organlarından birisidir. Bu çalışmada eldeki mevcut verilere göre antioksidan etkileri bulunan ve geleneksel halk tıbbında kullanılmakta olan karadut bitkisinin, gentamisin ile indüklenen nefrotoksisite modeli oluşturulmuş ratlarda böbrek üzerindeki olası koruyucu etkilerinin araştırılması amaçlandı. Materyal ve metot: Farmasötik kompozisyonu analiz edilen karadut pekmeziyle iki farklı doz uygulaması için toplamda 48 rat kullanılarak altı gruplu bir deney modeli oluşturuldu. Deney süreci tamamlanarak serumda BUN ve kreatinin düzeyi ölçüldü. Böbrek dokularında oksidan/antioksidan ve antiinflamatuvar biyokimyasal belirteçlerden MDA, GPX, GSH, CAT, SOD, TAS, TOS, OSİ, TNF-α ve IL-6 değerleri çalışıldı. Bulgular: Akut böbrek yetmezliğinin klinik takibinde kullanılan serum BUN ve kreatinin değerlerinin hasar grubunda yükseldiği; pekmez verilen hasar gruplarında düştüğü tespit edildi. Biyokimyasal oksidatif stres belirteçlerine baktığımızda; GSH, SOD, CAT, GPx ve TAS değerlerinin hasar grubunda düştüğü pekmez verilen gruplarda yükseldiği görüldü. MDA, TOS ve OSİ düzeylerinin ise hasar grubunda artmış olduğunu pekmez verilen gruplarda tekrar düştüğü görüldü. TNF-α düzeyinde inflamatuar durum ile ilgili değişiklik izlenmedi. IL-6 düzeyi karadut pekmezi ile inflamasyonun da baskılandığı tespit edildi. Bu durum histopatolojik olarak da desteklendi. Sonuç: Bu sonuçlara bakıldığında gentamisine bağlı hasarın gerçekleştiği ve karadut pekmezinin oksidatif stres düzeyini düşürdüğü dolayısıyla organ hasarı ve fonksiyon kaybını azalttığı görüldü. Ayrıca klinik çalışmalara temel oluşturabileceğinden dolayı koruyucu etkinin altında yatan mekanizmayı net olarak ortaya çıkarabilecek ve doz konusunu netleştirebilecek moleküler düzeyde ileri çalışmaların yapılması sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Aim: The kidneys are one of the target organs of drug-induced toxicity. This study aimed to investigate the possible protective effects of the black mulberry plant, which has antioxidant effects according to the available data and is used in traditional folk medicine, on the kidneys in rats with a gentamicin-induced nephrotoxicity model. Material and Method: An experimental model with six groups was created by using 48 rats in total for two different doses of black mulberry molasses whose pharmaceutical composition was analyzed. The experiment was completed, and the serum BUN and creatinine levels were measured. The oxidant/antioxidant and anti-inflammatory biochemical markers MDA, GPX, GSH, CAT, SOD, TAS, TOS, OSI, TNF-α and IL-6 were studied in kidney tissues. Results: Serum BUN and creatinine values used in the clinical follow-up of acute renal failure were increased in the injury group; It was determined that it decreased in the damage groups given molasses. When we look at biochemical oxidative stress markers, it was observed that GSH, SOD, CAT, GPx and TAS values decreased in the damage group and increased in the molasses-given groups. It was observed that MDA, TOS and OSI levels increased in the damage group and decreased again in the groups given molasses. There was no change in TNF-α level related to the inflammatory state was observed. Inflammation was also suppressed with IL-6 level black mulberry molasses. This situation was also supported histopathologically. Conclusion: According to our results, it was seen that gentamicin-related damage occurred, and black mulberry molasses reduced the level of oxidative stress, thus reducing organ damage and loss of function. In addition, it was concluded that further studies at the molecular level should be conducted to reveal the mechanism underlying the protective effect and to clarify the dose issue, as it can form the basis for clinical studies.