Lügat-i Türkî – Bosnevî' üzerine bir dil incelemesi (metin – dizin - karşılaştırma)
The Turkish-Bosnian dictionary named Lüġat-ı Türkî – Bosnevî
  1. Tez No: 576198
  2. Yazar: HÜSEYİN KÖRPE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA UĞURLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Türklük Bilimi, Dil bilimi, Türkçe, Boşnakça, Turkology, Linguistics, Turkish, Bosnian
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
ÖZET: Bu tez çalışmasında, Saraybosna Gazi Hüsrev Bey Kütüphanesi'nde bulunan ve şimdiye kadar üzerinde çalışılmamış olan R-7794 numaralı“Lüġat-ı Türkî - Bosnevî”adlı Türkçe-Boşnakça sözlük metni çeviri yazı ile yazılmış, kelimelerinin günümüz Türkiye Türkçesiyle anlamları verilmiş ve söz varlığı, Saraybosna Gazi Hüsrev Bey Kütüphanesi'nde bulunan daha önce yayınlanmış, R-3248, R-6191, R-7789, R-7791, R- 4302/2, R-6213, R-2961/2, R-7695/1, R-7695/2, R-7715/1, R-7715/2, R-9839, R-9206, R-7744, R-7793, R-7156/2, R-10224 numaralı diğer benzer 17 sözlük ile karşılaştırarak dil bilimlik açıdan incelenmiştir. R- 7794 numaralı sözlükte geçen söz varlığı mevcut bilinenlere bir katkı sağlamıştır. Eser, esas itibariyle Boşnaklara Türkçeyi öğretmek için yazılmıştır. Dayton Antlaşması ile resmi dil statüsüne dönüşen Boşnakçanın varlığının esasında çok eski dönemlere dayandığını ve bu tarihi süreçlerde Türkçe ile olan ilişkilerinin çok yoğun olduğu ortaya konmuştur. Bu çalışma“Giriş”,“Ses Bilgisi”,“Şekil Bilgisi”,“Anlam Bilgisi”,“Çeviriyazılı Metin”,“Karşılaştırmalı Sözlük (Dizin)”,“Asıl Metin”bölümlerinden oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT: In this thesis, theTurkish-Bosnian Dictionary named Lüġat-ı Türkî – Bosnevî numbered as R-7794 in Sarajevo Gazi Hüsrev Bey Library, which has not been studied so far, has been written in Turkish translation, the meanings of words have been given in today's Turkey's Turkish, and vocabulary have been examined from linguistic perspective comparing to 17 other similar dictionaries which were previously published, and numbered as R-3248, R-6191, R-7789, R-7791, R-4302/2, R-6213, R-2961/2, R-7695/1, R-7695 2, R-7715/1, R-7715/2, R-9839, R-9206, R-7744, R-7793, R-7156/2, R-10224 in Sarajevo Gazi Husrev Bey Library. The vocabulary mentioned in the R-7794 contributed to the existing ones. The work was originally written to teach Bosnians Turkish. The fact that the existence of Bosnian, which became the official language status with the Dayton Agreement, was based on very ancient periods and there lations with the Turkish language in these historical processes were found to be very intense. This study consists of“Introduction”,“Phonetics”,“Morphology”,“Semantics”,“TranslationText”,“Comparative Dictionary (Index)”,“Main Text”sections.