Üniversite öğrencilerinde ayak ölçüleri ve plantogram ile ayak yapısının araştırılması
Foot measurements and analyzing foot structure with plantogram in university students
- Tez No: 576253
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET YILDIRIM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Ayak, antropometri, pes planus, Foot, anthropometry, pes planus
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Bu çalışma ile 18-21 yaş aralığındaki öğrencilerde kumpas ile ayak ölçüleri ve plantogram ile ayak yapısı değerlendirilerek, ayak ölçülerinin güncel verilerinin ortaya konması ve pes planus sıklığının belirlenmesi hedeflenmiştir. Giriş: İnsan vücut ölçüleri; cinsiyet, genetik özellikler, coğrafi şartlar, beslenme gibi birçok sosyo-ekonomik koşuldan etkilenir. Vücut ölçülerinde toplumlar arasında görülen bu farkların ortaya konması ve belirli vücut bölgelerinin her topluma özgü standartlarının bilinmesi, ülkeler arasında ticareti yapılan medikal ürün, tekstil, mobilya, makine sanayisi gibi birçok dalda önem arz eder. Gereç ve Yöntem: Çalışma sırasında ölçümler iki farklı ölçüm metoduyla yapıldı. Kumpas, mezura, hassas terazi ile direkt ölçüm ve Harris-Beath plantogram ile ayak izi incelemesi yöntemleri kullanıldı. Araştırmaya 159 kadın ve 141 erkek, 300 kişi dahil edildi. Boy, vücut ağırlığı, ayak uzunluğu, ayak genişliği, ayak yüksekliği, talokalkaneal mesafe, bimalleolar mesafe, metatarsofalangeal çevre, tarsal çevre, talokalkaneal çevre, bimalleolar çevre ölçüldü. Plantogram ile yapılan ölçümler Staheli İndeksi ve Chippaux-Smirak İndeksi kullanılarak pes planus açısından yorumlandı. Sonuçlar uygun istatistiksel yöntemler kullanılarak değerlendirildi. Sonuç: Antropometrik ayak ölçümleri ve ayak izi ölçümleri ile ilgili güncel değerler saptandı. Erkeklerin anlamlı olarak daha büyük ayak ölçümlerine sahip olduğu, pes planus sıklığının erkeklerde kadınlardan anlamlı derecede yüksek olduğu bulundu. Ayak izi ölçümlerinde pes planus tanısında kullanılan iki ayrı indeks karşılaştırıldı. Pes planus tanısında bu indekslerin tek başlarına yetersiz olduğu, muayene ve klinik bulgular ile tanının desteklenmesi gerektiği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to evaluate foot measurements and foot structure with plantogram of 18-21 year old university students to scientifically define measurements for shoe lasts of these individuals and to determine pes planus frequency in this age range. Introduction: Body measurements are effected by socioeconomical conditions like gender, genetics, geographical conditions, nutrition, and living conditions. Defining differences between standards for each population has importance in fields like internationally traded medical products, textile, furniture, machine industry etc. Material and Method: Direct measuring with caliper, measuring tape and precision bascule is used. Harris Mat is used to take footprints for plantogram. 300 people (159 women and 141 men) are included. Height, weight, foot length, foot width, foot height, talocalcaneal distance, bimalleolar distance, metatarsophalangeal circumference, tarsal circumference, talocalceneal circumference, and bimalleolar circumference are measured. Results of plantogram are interpreted using Staheli Index and Chippaux-Smirak Index to define pes planus. Results are evaluated with proper statistical methods. Conclusion: New mean values for anthropometric foot and footprint measurements are defined and compared to literature. Men have significantly larger foot and higher pes planus ratio than women. Two diagnostic indexes for pes planus have been compared. These indexes aren't reliable alone and when diagnosing pes planus one should back these results with physical examination and clinical findings.