İlköğretim ve lise düzeyinde öğrenim gören öğrencilerin sporda şiddet ve istenmeyen davranışlara karşı görüşlerinin incelenmesi
Investigation of secondary school and high school students' views about the violence and undesired behaviors in sports
  1. Tez No: 576255
  2. Yazar: ELİF HÜRRİYET AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT KANGALGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor, Sporda Şiddet, Sporda İstenmeyen Davranışlar, Sports, Violence in Sports, Undesirable Behaviors in Sports
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmada, ilköğretim ve lise düzeyinde öğrenim gören öğrencilerin; sporda şiddet ve istenmeyen davranışlara karşı görüşleri incelenmiştir. Bu çerçevede sporda şiddet konusunda istenmeyen davranışlara ilişkin farklı eğitim düzeylerinde öğrenim gören çocukların görüşleri çeşitli değişkenler bağlamında ele alınmıştır. Çalışmanın verileri Sporda Şiddet Anketi kullanılarak, Ordu ili merkez ilçesindeki ortaokul ve liselerde öğrenim gören öğrencilerden toplanmıştır. Toplanan veriler SPSS 25 programında çözümlenmiştir. Verilerin çözümlenmesinde ikili küme karşılaştırmalarında Mann Whitney U testinden, ikiden çok küme karşılaştırmalarında ise Kruskal Wallis testinden yararlanılmıştır. Verilerin çözümlenmesiyle özet olarak şu bulgulara ulaşılmıştır: Öğrenciler spor müsabakalarında şiddet konusuna ilişkin maçlardan önce taraftarlara ücretsiz bilet dağıtılmasını önerirken, Sporda güvenlik konusuna ilişkin maçlarda daha fazla sayıda emniyet mensubunun bulunmasını önermişlerdir. Bayanların spora katılımı konusuna ilişkin bayanların spor müsabakalarına katılması beğendiklerini ifade etmişlerdir. Öğrenciler spor ahlakı ve şiddet konusuna ilişkin, ders programlarında spor ahlakına daha fazla yer verilmesini istemektedirler. Son olarak ta, okullarda ve evde şiddet konusunda kaba kuvvetin kullanılmasına olumlu yaklaştıkları sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, primary and high school students' views of violence and unwanted behaviors in sports are investigated. Regarding this framework, the opinions of children studying at different levels of education related to undesired behaviors in terms of violence in sports are discussed in the context of various variables. The data of the study were collected from the students studying in middle and high schools in the central district of Ordu province by using the Violence Questionnaire in Sport. The collected data were analyzed in SPSS 25 program. In the analysis of the data, Mann Whitney U test was used for two sets comparisons and Kruskal Wallis test was used for more than two sets of comparisons. With the analysis of the data, the following summarised findings are obtained: The students suggested that free tickets should be distributed to the fans before the games related to violence in sports competitions, and that more safety members should be present in the sports related matches. They stated that they liked to see women's participation in sports competitions. The students stated that they want to see more sports ethics and sports violence topics in the curriculum. Finally, it has been concluded that they have a positive approach to the use of brute force in accordance with violence in schools and home.