Harekete hazırlık safhasında postür kontrolünün incelenmesi
Investigation of the posture control during the preparation for voluntary movement
  1. Tez No: 576270
  2. Yazar: UĞUR YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR ARPINAR AVŞAR, DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Harekete hazırlık, postüral kontrol, iki seviyeli postür kontrolü mekanizması, postüral düzenlemeler, aktif-pasif kas kuvvetleri, Preparation for movement, postural control, two-level posture control mechanism, postural adjustments, active-passive muscle forces
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışmada harekete hazırlık safhasında postür kontrolüne ait iki seviyeli kontrol yaklaşımının, postüral düzenlemeler ile kas kuvvetleri bakımından incelenmesi amaçlanmıştır. 8 erkek katılımcının kinetik, kinematik ve kas aktivasyon verileri toplanmıştır. Bu bağlamda, istemli hareket ve işitsel uyarana reaksiyon ile hareket protokollerinde, tek ayak sakin duruşta postür kontrolü ve harekete hazırlık fazları üzerinde durulmuştur. İki seviyeli postür kontrol bileşenleri, postüral düzenlemeler ve aktif-pasif kas kuvvetleri için protokoller arasında anlamlı fark bulunmamıştır. Supraspinal ve spinal düzeyleri temsil ettiği vurgulanan iki seviyeli postür kontrolü yaklaşımı ile aktif-pasif kas kuvvetleri arasında anlamlı ilişki bulunmamıştır. İki seviyeli postür kontrolü bileşenlerinin tüm vücut kontrolünü temsil etmesi; buna karşın, aktif-pasif kas kuvvetlerinin kullanılan alt ekstremite modeli ile sınırlı olmasının önemli bir sınırlılık olduğu düşünülmektedir. İki seviyeli postür kontrolü mekanizmaları ile ilişkili olduğu düşünülen postüral düzenlemelere ait reciprocal-ko-aktivasyon ve aktif-pasif kas kuvvetlerinin davranışları arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmamıştır. İki seviyeli kontrol mekanizmasının ve postüral düzenlemelerin, tek ayak üzerinde sakin duruşun yeterince sağlanamaması ve postüral dengesizlik ile başa çıkılması nedeniyle sonuçların yorumlanmasında önemli bir etkiye sahip olduğu düşünülmektedir. Elde edilen bulgular kapsamında, sakin duruş ve harekete hazırlık safhalarında postür kontrolünün incelenmesinde postüral dengesizliğin önemli bir etken olduğu; iki seviyeli kontrol mekanizmasın ve postüral düzenlemelerin davranışlarını etkilediği düşünülmektedir. Ayrıca, postür kontrolünde aktif-pasif kas kuvveti incelemesinin tüm vücut modeli üzerinden incelenmesinin daha uygun olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the two-level control approach regarding the posture control in terms of postural adjustments and muscle forces. Kinetic, kinematic and muscle activation data of 8 male participants were collected. In this regard, the movement protocol for voluntary movement and reaction to the auditory stimulus, the phases of posture control while quiet stance on one foot and preparation for voluntary movements were examined. There was no significant difference between the two-level posture control components, postural adjustments and active-passive muscle forces for protocols. There was no relation between the two-level posture control approach, which is emphasized for representing the supraspinal and spinal levels, and active-passive muscle forces. It is considered that the two-level posture control components represents the whole body control but yet the active-passive muscle forces being limited to the used lower extremity model is an important limitedness. There was no significant statistical relation noted between the behaviors of reciprocal-coactivation and active-passive muscle forces regarding the postural adjustments which considered to be relating to the two-level posture control mechanisms. The two-level control mechanism and postural adjustments within the scope of the findings, it is considered that the postural imbalance is an important factor for the examination of phases of quiet stance and preparation for voluntary movement; that the two-level control mechanism and behaviors of postural adjustments are affected by the same. Additionally, it is believed that it is more convenient to examine the active-passive muscle forces for the posture control through a whole body model.