Postmodern ecology In The Hunger Games by Suzanne Collins, The Year of The Flood by Margaret Atwood and the Stone Gods by Jeanette Winterson
Suzanne Collins'in The Hunger Games, Margaret Atwood'un The Year of the Flood ve Jeanette Winterson'un The Stone Gods adlı eserlerinde postmodern ekoloji
  1. Tez No: 576342
  2. Yazar: KEVSER ATEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İFAKAT BANU AKÇEŞME
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Postmodern Ekoloji, Simulakrlar, Nesneleştirme, Ekolojik Kriz, Postmodern Ecology, Simulacra, Commodification, Ecological Crises
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Bu tez üç farklı ulusa mensup çağdaş yazarın Suzanne Collins'in The Hunger Games, Margaret Atwood'un The Year of the Flood ve Jeanette Winterson'un The Stone Gods bilimkurgu romanlarında postmodern ekolojiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Geleneksel ekoeleştirel anlayıştan uzaklaşan bu çalışma, postmodern ekolojiyi tanımlamak için insan ve doğa arasındaki ilişki üzerine yeni bir bakış açısı benimsemektedir. Çağdaş kültürün postmodern teorileriyle ekoeleştirel görüşleri birleştirerek doğadan ayrılmaya, insanın ve doğanın metalaştırılmasına ve sonuç olarak simulakrlara dönüşmesine sebep olan tüketim kültürünün ekolojik kriz üzerindeki etkisine ışık tutmaktadır. Bu çalışma, reklamlar, televizyon ve internet yardımıyla, insanların ve dünyanın sanal bir çevrede simülasyona dönüşmesine sebep olan büyük ölçüde teknolojik açıdan gelişmiş ve sanayileşmiş dünyanın zararlı etkilerini araştırmaya çabalamaktadır. Bu çalışmadaki romanlar, ahlaki açıdan yozlaşmış kurumlar tarafından kontrol edilen bilim ve teknolojinin yapay et üretiminden hayvan ve insan kopyalamaya varan endişe verici yanlış kullanımını vurgulayarak, geç kapitalist toplumlarda insanların ve doğanın nesneleştirilmesine ve maddeleştirilmesine odaklanmaktadır. Gelecekteki böylesi kıyametvari senaryoların önlenmesi adına, Collins, Atwood ve Winterson şu anki pervasız eylemlerimizin muhtemel yıkıcı sonuçlarıyla ilgili sosyal ve çevresel bilinç kazandırmaya çalışmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to examine postmodern ecology in the science fictional novels of contemporary writers of three different nations, The Hunger Games by Suzanne Collins, The Year of the Flood by Margaret Atwood and The Stone Gods by Jeanette Winterson. Departing from the traditional ecocritical understanding, this study embraces a fresh perspective on the relation between humans and nature in order to define postmodern ecology. Combining postmodern theories on contemporary culture with ecocritical perspectives, it sheds light on the impact of consumerist culture on ecological crises by promoting separation from nature, commodification of humans and nature and consequently reducing them to simulacra. It strives to explore the detrimental effects of highly technologically advanced and industrialized world which, with the help of advertisements, television and internet, cause humans and nature to become simulations in a virtual environment. Emphasizing the alarming misuse of science and technology from producing synthetic meat to cloning animals and humans controlled by morally corrupted institutions, the novels in this study focus on the commodification and materialization of humans and nature in late capitalist societies. In an attempt to prevent such apocalyptic scenarios in the future, Collins, Atwood and Winterson endeavour to raise social and environmental awareness about the possible catastrophic results of our current reckless actions.