Uluslararası ilişkilerde Darwinizim: Nazizm ve sosyal Darwinizm
Darwinism in international relations: Nazism and social Darwinism
  1. Tez No: 576343
  2. Yazar: SENA ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖZDE YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Sociology, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Nazizim, Hitler, Darwinizm, Sosyal Darwinizm, Nazism, Hitler, Darwinism, Social Darwinism
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atılım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
19. yüzyıl, yaşanılan gelişmeler ile insanlık tarihi açısından oldukça önemli bir dönemdir. Bu dönemde yaşanan tarihi, sosyal ve bilimsel gelişmeler tüm dünyayı oldukça etkilemiştir. M.Ö. 600'lü yıllara kadar dayanan evrim fikri ise, Charles Darwin'in 1859 yılında“Türlerin Kökeni”isimli eserinin yayınlanması ile zirveye ulaşarak tüm alanlarda oldukça önemli etkilere sebep olmuş, sosyal ve siyasal alanlara da nüfuz etmeye başlamıştır. 1851 yılında Herbert Spencer tarafından geliştiren toplumsal hayatta evrim fikri, Darwin'den sonra toplum içinde hızlı bir şekilde gelişerek, Sosyal Darwinizm unsuru ortaya çıkmıştır. 20. yüzyılın başlarında Almanya'yı da etkisi altına alan Sosyal Darwinizm, Nazi ideolojisinin şekillenmesinde etkili olmuş ve Sosyal Darwinizm'in en radikal noktası olan“ırk hijyeniği”uygulamaları da Naziler tarafından sistemli bir şekilde gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada evrim teorisinin sosyal alanlara yansıması, Sosyal Darwinizm kapsamında Nazizm özelinde incelenecektir.
Özet (Çeviri)
19th century is a really significant era that affects the history of humanity with its phenomenons. The historical, social and scientific developments of 19th century had great impact on all around the world. The idea of evolution rooted in BC 600, came out on top with Charles Darwin in 19th century. After the release of Charles Darwin's ''Origins of Species'' in 1859, the theory of evolution would have a significant effect on every field and would influence social and political fields. The idea of evolution in social life, developed by Herbert Spencer in 1851, after Darwin, would quickly progress in society and cause the emergence of Social Darwinism. Social Darwinism, which took Germany under it's influence during the 20th century, took part in shaping Nazi ideology and the idea of ''racial hygiene'' one of Social Darwinism's most radical points, was systematically implemented by the Nazi's. In this research, the reflection of the theory of evolution on to social life will be examined, under the scope of Social Darwinism and Nazism.