Amerikan heyetlerinin Türkiye hakkında hazırlamış olduğu raporlar (1948-1951)
The reports prepared about Turkey by The American committes (1948-1951)
  1. Tez No: 576347
  2. Yazar: GÜNER MERVE TÜRKMENOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR SEMİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, Türk İnkılap Tarihi, Uluslararası İlişkiler, History, History of Turkish Revolution, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Demokrat Parti, Amerika, Hilts Raporu, Thornburg Raporu, Barker Raporu, Democrat Party, America, Hilts Report, Thornburg Report, Barker Report
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Türkiye, II. Dünya Savaşı ve sonrasında dış dünyayla yaşadığı siyasi, sosyal, ekonomik sorunlar neticesinde yalnız kalmıştı. SSCB, II. Dünya Savaşı'nın hemen ardından yayılma politikasına başlamış ve bu politikası gereği yayılma alanı içindeki Türkiye için büyük bir tehdit oluşturmaya başlamıştır. Bu yalnızlık politikasından kurtulmak için güçlü devletlerin yanında yer almak isteyen Türkiye Batı devletleri ve ABD ile birlikte hareket etmeyi istemiştir. Amerika ve İngiltere'nin kendi çıkarları sebebiyle bu iki ülke ile yakın ilişkiler kurmaya başlamıştır. Bu dönemde Türkiye'de yaşanan diğer bir gelişme ise çok partili hayata geçiş için çalışmalar başlatılması olmuştur. CHP'nin içinden çıkan Celal Bayar, Adnan Menderes, Refik Koraltan ve Fuat Köprülü tarafından 7 Ocak 1946 yılında DP kurulmuştur. 14 Mayıs 1950 seçimleri ile Demokrat Parti iktidara gelince iktisadi politikada da değişiklikler yaşanmaya başladı. Demokrat Parti ile birlikte önceki dönemlerde istenilen kalkınmanın sağlanamadığı alanlarda neden başarılı olunamadığını araştırmak ve daha etkili kalkınmayı sağlamak için sosyal ve ekonomik alanlarda dış desteğin alınmasına daha fazla önem verilmeye başlandı. Bu yardımların kökeni 1947'deki Truman Doktrini ve ardından gündeme gelen 1948'deki Marshall Planına dayanmaktadır. 1950'li yıllarında Amerika'dan gönderilen uzmanlar çerçevesinde bir takım düzenlemelere gidilmiştir. Hilts, Thornburg, Barker raporlarında verilen tavsiyeler genel olarak ulaşım, ekonomi, eğitim, sosyal, sağlık, enerji, yeraltı ve yerüstü kaynakları gibi konulardan oluşmaktadır. Türkiye'nin isteği üzerine hazırlanan bu raporlardan Hilts genel içerik bakımından ulaşım alanında tavsiyelerde bulunmuştur. Öte yandan 1950 yılında sunulan Thornburg ve 1951 yılında hazırlanan Barker raporları da daha çok ekonomik ve sosyal alanda olmak üzere iktidarda bulunan Menderes hükümetine sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Turkey, II. World War After and lived with the outside world as a result of political, social, economic problems were left alone. The Soviet Union During World War Ii. In the immediate aftermath of II.WW started and the policy for the spread of this policy to create a major threat to Turkey within the span. It is able to get rid of loneliness policy States that Turkey wanted to buy a place beside the Western Nations and the United States wanted to work with. America and Britain because of their own interests, the two countries have started to establish close relationships with. Another development in this period, Turkey is party to have been the launch of the transition. CHP from Celal Bayar, Adnan Menderes, Refik Koraltan and Fuad Köprülü by 7 January 1946 in DP on May 14, 1950, when it comes to power, the Democratic Party with the selections of economics began to experience changes in politics. The Democratic Party, along with the earlier periods can'nt be achieved the desired development cannot be successful in the field to investigate and to ensure more effective development support for the social and economic areas to be given more importance to external. The origin of this assistance in 1947 Truman doctrine and Marshall Plan in 1948, then based on the agenda. sent from America in the 1950 's a number of regulations within the framework of the experts. Hilts, Thornburg, Barker reports on the advice given in general, transportation, economy, education, social, health, energy, underground and above-ground sources like that. This report is prepared at the request of Turkey General advice in the field of transport in terms of content of Hilts. On the other hand, presented in 1950, Thornburg and worse, prepared in 1951 Barker reports including the economic and social area has been presented to the Government in power, Menderes.