Ahmet Yamacının sanatçı kişiliği ve TRT repertuvarında derlemiş olduğu türkülere yönelik tespitler
The Ahmet Yamacı determination of artist personality and TRT repertory
  1. Tez No: 576349
  2. Yazar: MUHAMMED KARAKURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜNAL İMİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Ahmet Yamacı, Derleme, TRT THM repertuvarı, Analiz ve tespitler
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Müziği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Geleneksel Türk halk müziği uzun süreli bir gelişim süreci ile geçmişten gelecek kuşaklara kültürel bir miras olmuş ve olmaya da devam etmektedir. Fakat bu mirasın kalıcı olması, geçmişten gelecek kuşaklara aktarılabilmesi manasında yapılan çalışmalar oldukça önem taşımaktadır. Bu kültürel mirasa katkı sağlayan belki de sınırlı sayıda insan olduğu düşünülmektedir. Her ne kadar katkı sağlayan birçok insan olsa da yapılan çalışmaların birçoğu kayıt altına alınamadığı için unutulduğu ve bilinemediği düşünülmektedir. Bu durumun yanında derleme ve kayıt altına alma çalışmaları ile birlikte günümüze kadar ulaşan bir Türk halk müziği repertuvarı meydana gelmiştir. Bu repertuvarın oluşum aşamasında Türk halk müziğine gönül vermiş birçok isim bulunmaktadır. Tez çalışmamızda Türk halk müziği repertuvarına yaptığı katkıları incelediğimiz Ahmet Yamacı'nın da, bu isimlerden biri olduğu düşünülmektedir. Bu araştırmada Ahmet Yamacının sanatçı kişiliği ve TRT THM repertuvarına kazandırdığı eserler üzerine yapılan analiz ve tespitlere odaklanılmıştır. Araştırma betimsel bir nitelik taşımaktadır ve durum tespiti yapmaya yöneliktir. Araştırma sürecinde Ahmet Yamacı'ya ait derlemeler çeşitli yönleri ile analiz edilmiş ve bu alandaki sayısal veriler grafik ve tablolaştırılma yöntemleri ile daha kolay ifade edilir hale getirilmiştir. Oluşan tablolar sonucunda çeşitli yorumlar yapılmaya çalışılmıştır. Araştırma sonucunda Ahmet yamacının hayatı, sanatçı ve derlemeci kişiliği ile önemli bir örnek olduğu, TRT kurumunda önemli görev ve sorumluluklar üstlendiği, Repertuvarda derlemiş olduğu eserlerin karar seslerinin ağırlıklı olarak LA karar perdesi kullanılırken Sİ ve DO gibi karar seslerinin de kullanıldığı, Anadolu coğrafyasında birçok il ve bölgede derleme yaptığı, yapılan derlemelerde kullanılan makam dizilerinin Türk halk müziğinde yaygın kullanılan makam dizileri olduğu araştırmalar sonucunda elde edilen bilgilerin bazılarıdır.
Özet (Çeviri)
Traditional Turkish Folk Music has been a heritage for future generations with long developmental process, and still it is.Only, the commitment to make this heritage perminant and to pass it on to next generations is very important.It's been believed that there are only limited number of poeple contributing this cultural heritage.Although there are many contributing people , they are forgotten or unknown because the studies were not saved.Beside of this, by review and saving studies a Turkish folk music reperoire has been occured.During this occurance of repertoire, many people who dedicated themselves to Turkish folk music were there.In our thesis, it is thought that Ahmet Yamacı is one of these people which we investigate his contributions to Turkish folk music. In this study we focused on Ahmet Yamacı's artistic personality and the analysis and determination of the pieces which he contributed to TRT TFM ( THM) repertoire.This study is a scientific study and aims to determine the situation.During the research process reviews that belong to Ahmet Yamacı have been anaylsed by different aspects and the numerical data is expressed as graphics/+nd tables in order to make it easier to express.We tried to make inference accordingly the tables has been made. The information which are; Ahmet Yamacı's life , his being as an important example by his reviewing personality, his important tasks and responsibilities at TRT institution, in his pieces that he reviewed, the decision sound is mostly LA decision curtain while he has used Sİ and DO decision curtains, he has made many reviews in many cities and regions of Anatolia region, and the mode of series are the common modes that's been used in Turkish Folk music, are the part of the information obtained from the study. Key Words : Ahmet Yamacı, Review, TRT THM ( THM) Repertoire, Analysis and Determinations