Ritim içerikli müziksel uygulamaların orta ve ağır düzey zihinsel engelli bireylerin davranışları üzerindeki etkileri
Medium and heavy levels of rhythm content musical applications the effects of mentally handicapped individuals on behavior
  1. Tez No: 576358
  2. Yazar: MUHAMMED KARAGÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜNAL İMİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Ritim, Müzik Uygulamaları, Zihinsel Engelli, Rhythm, Music Applications, Mentally Disabled
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Halk Müziği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu araştırmanın amacı, ritim içerikli müziksel uygulamaların orta ve ağır düzey zihinsel engelli bireylerin davranışları üzerindeki etkilerinin gözlenip değerlendirmesinin yapılmasıdır. Betimsel nitelik taşıyan bu çalışmada, özel eğitim kurumunda eğitim-öğretime devam eden bir grup öğrenci ile on haftalık bir uygulama yapılmış ve bu uygulama sonucunda elde edilen veriler değerlendirilerek analiz edilmiştir. Çalışma sonucunda; ritim içerikli müziksel uygulamaların orta ve ağır düzey zihinsel engelli bireylerin fiziksel, psikomotor, sosyal ve bilişsel davranış alanları, uyumsal ve iletişimsel beceri alanları, problem davranış alanları ile müziksel istek ve beceri düzeyleri üzerinde olumlu etkileri olduğu görülmüştür. Elde edilen sonuçlar ışığında çeşitli öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to observe and evaluate the effects of rhythmic musical applications on the behaviors of moderate and severe mentally handicapped individuals. In this descriptive study, a ten-week practice was conducted with a group of students attending special education institutions and the data obtained as a result of this application were evaluated and analyzed. In the results of working; rhythm-based musical applications have positive effects on the physical, psychomotor, social and cognitive behavioral domains, adaptive and communicative skills domains, problem behavior domains, and musical desire and skill levels of moderate and severe mentally handicapped individuals. In the light of the results, various suggestions were made.