Gençlerin siyasal katılımları ve gençlik meclisleri: Konya örneği
Political participation of young people and youth councils: The sample of Konya
- Tez No: 576362
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERHAN ÖRSELLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Siyasal Katılım, Gençlik, Gençlik Meclisi, Konya, Political Participation, Youth, Youth Council, Konya
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Türkiye nüfusunun önemli bir bölümünü gençler oluşturmaktadır. Bu doğrultuda gençlerin siyasete bakış açısı, siyasal katılımları ve siyasete ilgi düzeyleri siyaset bilimciler ile kamu yöneticilerini yakından ilgilendirdiği gibi, bu konuda çeşitli politikaların oluşturulmasını da gerekli kılmaktadır. Siyasal katılım kavramı, bireylerin, siyasi karar alma mekanizmalarına etkisi olarak değerlendirilebilir. Dünyada ve Türkiye'de yapılan ampirik çalışmalar gençlerin siyasi katılımlarının ve siyasete ilgi düzeylerinin düşük olduğunu ortaya koymaktadır. Türkiye'de gençlerin siyasete olan ilgisizliklerinin temelinde 1980'li yıllarla birlikte oluşturulmaya çalışılan apolitik bir gençlik inşasının etkili olduğu belirtilebilir. Çalışmada Türkiye'de gençlerin siyasal katılımlarına ve siyasete ilgi düzeylerine Gençlik Meclislerinin etkisinin olup olmadığı sorusuna cevap aranmaktadır. Bu bağlamda bir anket çalışması planlanarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın evrenini, Konya Büyükşehir ve merkez ilçelerinde bulunan Selçuklu, Meram, Karatay Belediyelerinin gençlik meclisi üyeleri oluşturmaktadır. Anket çalışması 1 Mart 2019 ila 30 Mart 2019 tarihleri arasında belirlenen örneklem planı dahilinde 374 katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmada elde edilen bulgulara göre, Gençlik Meclislerine üye olan gençlerin siyasal katılımlarında bir farklılığın olduğu ve gençlerin siyasal katılımlarında Gençlik Meclislerine üyeliğin olumlu bir etkisinin olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
A significant part of Turkey's population is the youth. Accordingly, the perspective of young people, their political participation and their level of attention in politics are concern closely to political scientist and public administrators, it also requires to the determine several policies on this subject. The concept of political participation can be considered as the effect of individuals on political decision making mechanisms. Empirical studies in the world and Turkey show that young people have low level of political participation and interest in politics. The underlying reason of young people's political apathy in Turkey can be indicated to build an apolitical youth is effective with the 1980s. In the study, the answer to the question of whether or not the Youth Councils have an impact on young people's political participation and their interest level in politics is sought. In this regard, a survey was planned and practised. The population of the study consists of the youth council members of Konya Metropolitian and central districts of Selçuklu, Meram and Karatay Municipalities. The survey study was practised with 374 people which were determined in the sampling plan between 1 March 2019 and 30 March 2019. According to the findings of the study, it has been determined that there is a difference in the political participation of the youth who are members of the Youth Councils and the membership of the Youth Councils has a positive effect on the political participation of the youth.